Єпископ Баришівський Віктор повідомив про порушення прав віруючих УПЦ на нараді ОБСЄ у Відні

1-2 квітня 2019 року з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія голова Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях єпископ Баришівський Віктор взяв участь у нараді ОБСЄ, присвяченій питанням захисту свободи релігії та переконань. 

У виступі голови Представництва прозвучали факти порушень прав віруючих та релігійних громад УПЦ. Було підкреслено, що наразі виникає питання про порушення міжнародних зобов’язань щодо захисту прав людини з боку України у зв’язку із прийняттям закону про примусове перейменування релігійних організацій Української Православної Церкви. За словами владики, у цьому ж законі міститься дискримінаційна норма, що забороняє УПЦ направляти капеланів у Збройні сили України для надання духовної допомоги. На таке обмеження прав військовослужбовців, що є віруючими УПЦ, звернуло увагу Управління Верховного комісара ООН з прав людини у своїй нещодавній доповіді, зазначивши, що дане рішення суперечить 18 статті Міжнародного пакту про громадянські і політичні права.

Було також зауважено, що на кліриків УПЦ здійснюється систематичний незаконний тиск з метою переходу в іншу конфесію. Показовою справою у цьому є відкритя кримінального провадження та вручення повідомлення про підозру правозахиснику та клірику Рівненської єпархії УПЦ протоієрею Віктору Земляному, якого переслідують за захист законних прав віруючих громадян України на свободу віросповідання. Ця справа, у випадку її подальшого розвитку, буде набувати все більшого міжнародного резонансу.

Особливо єпископ Віктор наголосив на тому, що на сьогодні вже існує очевидна міжнародна реакція на факти порушень прав віруючих УПЦ. Зокрема, до уряду України ще в кінці 2018 року було спрямовано комунікаційний запит Спеціальними доповідачами ООН, а факт наявності правопорушень у релігійній сфері відображений у вище згадуваній доповідіУправління Верховного комісара ООН з прав людини.

В ході наради голова Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях мав спілкування зі Спеціальним послом ЄС з питань просування свободи релігії та переконань за межами ЄС Яном Фігелем, представниками ОБСЄ та міжнародної спільноти.

Читайте також: Заяву Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях щодо комунікації спеціальних доповідачів ООН стосовно порушень прав віруючих УПЦ

Просмотров: (42)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *