У с. П’ятигори на Рівненщині опечатали храм

Спроба захоплення храму УПЦ в П’ятигорах закінчилася тим, що ключі від церковного приміщення передали голові сільради.

Вранці 6 квітня 2019 року, під час богослужіння поминальної суботи, прихильники нової церковної структури заявили про свої претензії на храм в честь Різдва Богородиці в П’ятигорах Здолбунівського району Рівненської області.

За словами очевидців, перепалка почалася в храмі, де в цей час перебували близько 70 прихожан канонічної Церкви. У храм прийшли і прихильники ПЦУ – приблизно 30 чоловік, які, за розповідями учасників подій, стали говорити про те, що УПЦ вже ніхто, а у них є документи і новий глава парафіяльної ради – депутат Здолбунівської районної адміністрації Ігор Щебет. Коли перепалка перемістилася на вулицю, староста встиг закрити двері, що ведуть з притвору до храму, а віруючі УПЦ заблокували доступ до притвору.

В результаті тривалого конфлікту настоятелю – протоієрею Андрію Пилиповичу – стало погано і він втратив свідомість. Священика доставили в лікарню.

Через кілька годин протистояння, спровокованого прихильниками нової церковної структури, храм опечатали. Печать завірена підписом представників релігійних громад УПЦ та ПЦУ і головою сільради, який є протестантом і, за словами місцевих жителів, відверто симпатизує прихильникам новоствореної «української Церкви».

Таке рішення було прийнято в результаті тривалих переговорів, метою яких було запобігти подальшому розвитку міжконфесійного конфлікту. Після того, як храм опечатали, ключі від церковного приміщення передали голові села, про що був складений відповідний акт.

Варто зазначити, що згідно з розпорядженням голови Рівненської ОДА Олексія Муляренка, релігійної громади УПЦ в селі П’ятигори з недавніх пір не існує: замість неї в ЄДР з такими ж даними зареєстрована громада ПЦУ.

«Прихильників ПЦУ в селі небагато, але коли вони проводили свої так звані “парафіяльні збори” в клубі, вони привезли туди своїх родичів – дітей, онуків – які вже давно не проживають в селі», – повідомили парафіяни релігійної громади УПЦ.

Реальні віруючі села П’ятигори виступають категорично проти зміни юрисдикції, підтвердивши своє рішення залишитися в лоні канонічної Української Православної Церкви ще 9 лютого 2019 року.

За матеріалами СПЖ та rivne.church.ua

Просмотров: (49)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *