Про порушення прав віруючих та примусову ліквідацію релігійних громад УПЦ головою ОДА заявили на прес-конференції в Рівному — репортаж

15 квітня 2019 року в Рівному, у Свято-Успенській церкві, пройшла прес-конференція на тему: «Примусова ліквідація релігійних громад УПЦ на Рівненщині. Церковне рейдерство», в якій взяли участь вікарій Рівненської єпархії єпископ Дубенський Пимен, голова відділу з питань врегулювання міжконфесійних суперечок при Рівненській єпархії протоієрей Віктор Земляний, секретар Рівненської єпархії протоієрей Олександр Єгоров, настоятелі захоплених прихильниками «ПЦУ» храмів та віруючі постраждалих релігійних громад. Про це повідомляє Синодальний юридичний відділ УПЦ.

Секретар Рівненської єпархії протоієрей Олександр Єгоров повідомив, що тиск на священнослужителів та віруючих Української Православної Церкви здійснюється протягом останніх 5-ти років. На його переконання, головною метою розпалювання релігійної ворожнечі було спровокувати захоплення храмів УПЦ.

Наочним прикладом й результатом такого нагнітання стала ситуація навколо парафії в с. Птича, яка протягом 5-ти років у судах успішно відстоювала право молитися у своєму храмі. «Але декількома днями раніше храм брутально був забраний представниками вже ПЦУ», — повідомив секретар єпархії. Таким чином, на його думку, в ці дні ми можемо спостерігати апогей беззаконня щодо прав і свобод віруючих УПЦ.

Нова хвиля протистоянь почалася з моменту ініціювання державною владою України надання томосу Патріархом Варфоломієм Православній Церкві.

«З тих часів і з даруванням томосу ми бачимо, що на нашій Рівненській землі і по інших єпархіях відбувається протистояння: змушують наших священиків, змушують наших мирян, щоб вони приєднувались до ПЦУ. І це все робиться не добровільно, неправильно, не тактовно і з порушенням відповідних законів України. Ми сьогодні є свідками тих безчинств, за якими стоять органи районних рад…Я наведу один кричущий приклад: село Нова Мощаниця Здолбунівського району. Настоятель храму, який сьогодні потерпає від того, що його хочуть виселити з церковного будинку під час нашої розмови заявив наступне: “В мене в селі був спокій, проходило мирне, тихе життя. Коли почалися процеси створення ПЦУ, коли почали активісти ходити агітувати за ПЦУ, пересварилися всі люди. Чоловіки посварилися зі своїми жінками, сусіди стали дивитися один на одного косо”», — розповів отець Олександр.

Не дивлячись ні на, що він підкреслив, що в Рівненській єпархії відстоюють права виключно у правовому руслі. «Ми за те, щоб була правда і мир. Якщо ми живемо у правовій державі і підкоряємось демократичним принципам, це означає, що ми повинні зберігати закони, дотримуватися їх, і не порушувати. Що нині відбувається? Сьогодні відбувається таке дуже цікаве тлумачення законів про переходи релігійних громад», — зазначив священнослужитель. Він наголосив, що протистояння відбуваються саме тому, що незаконні рішення територіальних громад намагаються видати за добровільні переходи релігійних.

«Насправді, немає ніяких добровільних переходів, — продовжив він. — …У всіх наших приходах, яких сьогодні налічується до 14 (які нині захоплені представниками ПЦУ), у всіх них відбувалися парафіяльні збори на чолі з настоятелем, які виявили бажання залишатися в лоні УПЦ на чолі з Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм».

За інформацією секретаря єпархії, раніше вдавалося домовлятися з тими прихильниками «ПЦУ», які виставляли свої претензії на храми УПЦ після проведення незаконних зборів села, хоча б не влаштовувати силових протистоянь.

«Якщо донедавна ми ще якось домовлялися, принаймні намагалися домовитися з ними, щоб не було протистоянь, щоб все було в правовому полі… — як представники ПЦУ, так і наші, стримували шквал цих емоцій, які є сьогодні, то з моменту видачі розпорядження голови державної адміністрації… — ви самі бачили, події в селі Копитів, в селі Розваж, бачили події в селі Курозвани».

Він повідомив, що розпорядженням голови Рівненської ОДА Олексія Муляренка на сьогодні зареєстровано більше 60 парафій «ПЦУ» з тими ж реєстраційними даними, що і в діючих релігійних громадах УПЦ.

«У нас сьогодні виникає питання: то чому ж наші релігійні громади про це нічого не знають? Якщо ми зареєстровані в органах юридичних як УПЦ того чи іншого населеного пункту, то на основі чого сьогодні територіальна громада акцентується як релігійна громада і стає на місце наших релігійних громад, які просто знімають з реєстрації».

Протоієрей Олександр наголосив, не дивлячись на все це, «громади не ліквідовані, вони існують», а «ті приходи, які захоплені прибічниками ПЦУ, моляться в будинках, пристосованих приміщеннях і не покидають Православ’я». Дії ж представників державних органів він назвав «розпалюванням релігійної ворожнечі».

Насамкінець клірик єпархії нагадав, що в нас є закони, які необхідно виконувати всім: «Треба керуватися законом, а не ломом чи болгаркою, — сказав священик. — І ми віримо, ми надіємось, що прийде той час, коли закон буде виконуватися обома сторонами. На жаль, ми сьогодні бачимо, що закон трактується прибічниками ПЦУ зовсім по-іншому».

У своєму слові єпископ Дубенський Пимен наголосив на незаконності втручання представників державної влади в життя релігійних громад.

«Наперекір усім законам, пан губернатор нашої області Олексій Муляренко понад 60 парафій переводить примусово в «ПЦУ», ліквідовуючи громади нашої церкви… Просто розчерком пера видавалися укази про почергове богослужіння у селі Мнишин. Коли люди проти цього протестували, знову видавалися ці розпорядження. Це все відбувається диктатурно», — розповів владика.

«Ми сьогодні зібралися заявити про права віруючих УПЦ як громадян України, як би нас не обзивали, які б ярлики на нас не вішали, ми є громадянами. Порушення прав вірян настільки очевидно і цинічно, тому що  в більшості випадків бажання вірян просто не враховується», — додав він.

Причому, як відзначив владика, саме представники місцевої влади ініціювали конфліктні ситуації на релігійному ґрунті.

«Люди, які поставлені слідкувати за виконанням Законів держави, натомість порушують їх цинічно і розпалюють навіть не просто ворожнечу, а розв’язують міжрелігійну війну, що призводить до дестабілізації і без того складної ситуації в Україні, до дестабілізації миру як у селах, так і в містах Рівненщини. Хотілося б звернутися до усіх держслужбовців і нагадати їм, що вони поставлені для того, щоб керувати людьми, керувати у правовому полі, дотримуючись законів і самим виконуючи ті приписи законодавчі, які має наша суверенна Українська держава. На даний час це все не виконується і, мало того, є відкриті спроби дестабілізації миру, мирних стосунків. У цих подіях червоною ниткою проходить бажання чиновників зберегти все ж таки свою владу і вплив», — сказав він.

Голова відділу з питань врегулювання міжконфесійних суперечок при Рівненській єпархії протоієрей Віктор Земляний розповів про юридичні аспекти справ, що відбуваються на території Рівненщини. А також він зупинився на прийнятті Верховною Радою антицерковних Законів, що розпалюють ненависть до УПЦ, її духовенства і вірян, а також на новому механізмі влади — «рейдерство на церковному ґрунті».

Нагадаємо, що на протоієрея Віктора Земляного чинився тиск із боку правоохоронних органів, зокрема йому слідчі СБУ інкримінували ч. 1 ст. 161 і ч. 1 ст. 300 Кримінального кодексу України. Однак суд відхилив клопотання про обрання міри запобіжного заходу для священика.

Як він зазначив, майже у всіх населених пунктах, де відбулася ліквідація громад УПЦ, насправді були штучно створені конфлікти, забрано храми із застосуванням сили та за сприяння представників державної влади.

Так, у селі Буща Здолбунівського району голова Здолбунівської РДА Сергій Кондрачук сам виламував ломом двері у церкву. А у селах Копитків та Урвенна забрав ключі від храмів. На Корречині чиновник Корецької РДА Павло Сухий ініціював міжконфесійне протистояння у с. Копитів та нагнітав ситуацію, підбурюючи народ.

У с. Розваж Острозького району міжконфесійний конфлікт між селянами розпочав місцевий фермер Петро Ягодка та сільський голова Юрій Ягодка.

Нагадаємо, 14 квітня 2019 року, безпосередньо під час недільного богослужіння, прихильники «ПЦУ» влаштувавши бійку, захопили штурмом храм УПЦ святих Косми і Дем’яна в с. Розваж Острозького району Рівненської області. 

Не краща ситуація з втручанням держслужбовців у справи Церкви і в Дубенському районі: голова Дубенської РДА Юрій Парфенюк, голова Дубенської районної ради Олександр Козак ініціювали в селі Повча збори територіальної громади та намагались спровокувати протистояння, нині церкву у селі опечатано.

Крім того, священик згадав про «дивні» провокативні випадки підпалу хлівів жителів сіл Рівненщини вже після того, як були проведені мирні перемовини, та сторони дійшли згоди.

«Протягом останніх 5 років, з 2014 року, ми намагалися захищати права Церкви у правовому руслі. Однак, як свідчать факти, — коли активісти “ПЦУ” захоплювали храми УПЦ, а ми вигравали всі суди, та державні виконавці не задовольняли рішення, а просто звільнялися з роботи.., — правова машина державна не працює, або працює лише на користь “ПЦУ”. Порушується принцип демократії, Білль про права, що регламентує права і свободи людей тієї держави, в якій вони проживають», — підкреслив протоієрей Віктор Земляний.

Священик зауважив, що попри те, що парафії, в яких відбувалися конфлікти, документально ліквідовано органами місцевого самоврядування, вони продовжують свою діяльність і будуть захищати свої права у судовому порядку.

Священики та парафіяни, які були безпосередніми свідками та учасниками захоплення храмів УПЦ, описуючи кричущі факти беззаконня та свавілля, як активістів «ПЦУ», так і чиновників, а також бездіяльність, а іноді навіть сприяння силовим діям однієї з сторін, поділилися своїми переживаннями та розповіли як це було.

Прес-конференція «Примусова ліквідація релігійних громад УПЦ на Рівненщині. Церковне рейдерство»

60 громад УПЦ «ліквідовано», 14 — захоплено: у Рівному відбулася прес-конференція «Примусова ліквідація релігійних громад УПЦ на Рівненщині. Церковне рейдерство».

Опубліковано Українська Православна Церква Понеділок, 15 квітня 2019 р.

Просмотров: (38)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *