Чергова маніпуляція «ПЦУ». Верховний Суд не приймав рішення, яке б узаконило перехід у їх структуру парафій УПЦ — голова Юридичного відділу

5 травня 2021 року в Єдиному реєстрі судових рішень було опубліковано рішення засідання Великої Палати Верховного Суду з розгляду справи № 910/10011/19 щодо законності зміни релігійною громадою с. Сутківці, Хмельницької області свого підпорядкування. Як і передбачалося, гучні заяви організації Сергія Думенка про те, що вперше найвищою судовою інстанцією України було підтверджено законність зміни підпорядкування з УПЦ в юрисдикцію «ПЦУ» та впливу цього рішення на питання зміни релігійними громадами свого підпорядкування загалом, абсолютно не відповідають дійсності та є черговою маніпуляцією. Такий висновок зробив голова Синодального Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов, проаналізувавши опубліковане Рішення.

«Нещодавно Сергій Думенко заявив, що Верховний Суд прийняв рішення, яким підтвердив право на перехід релігійної громади УПЦ до «ПЦУ». Оскільки рішення не було опубліковано, нам було важко його коментувати по суті, — зазначив протоієрей Олександр. — Вчора воно з’явилося в Єдиному реєстрі судових рішень і ми тепер бачимо, що твердження прибічників «ПЦУ» і Сергія Думенка абсолютно не відповідає дійсності».

Юрист пояснив, що «суд відмовив у задоволенні позову з причини обрання позивачем неналежного способу захисту своїх прав, а не з причини законності перереєстрації релігійної громади УПЦ», тут Велика Палата Верховного Суду визначає перш за все процедурні моменти.

«В рішенні йдеться про питання підсудності, тобто які суди можуть захищати права віруючих у випадку захоплення їхніх храмів або незаконної перереєстрації. Адже протягом останніх років була певна невизначеність, оскільки після звернень до суду за захистом своїх прав, зазвичай розгляд зводився до вирішення того, який суд мав би розглянути справу. В цьому рішенні була сформована певна визначеність, що розгляд такої категорії справ належить до господарської юрисдикції. Окрім того, Велика Палата ВС звернула увагу на обрання способу захисту та предмет спору в таких справах».

За інформацією протоієрея Олександра, «релігійна громада с. Сутківці, Хмельницької області має намір продовжити захист своїх прав та ще раз звернутись до суду, враховуючи зауваження, викладені в даному рішенні».

На переконання Голови Юридичного відділу УПЦ, «в «ПЦУ» вирішили за відсутності повного судового рішення зманіпулювати на цій ситуації та поширити інформацію про законність переходу в їх структуру нашої парафії, та навіть більше — заявити, що «Верховний Суд ухвалив важливе рішення у питаннях зміни релігійними громадами свого підпорядкування». Але насправді, як ми бачимо з оприлюдненого рішення — це абсолютно не відповідає дійсності».

Нагадаємо, раніше Голова Юридичного відділу УПЦ спростував заяву «ПЦУ» про те, що «Верховний Суд ухвалив важливе рішення» на їх користь.

Просмотров: (188)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *