Брифінг представників Помісних Церков, гостей святкування Хрещення Русі та Керуючого справами УПЦ

28 липня 2021 року у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі відбувся брифінг для ЗМІ Керуючого справами УПЦ митрополита Бориспільського та Броварського Антонія та представників Помісних Православних Церков, гостей святкування Хрещення Русі. На заході також був присутній заступник Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Митрополит Антоній привітав усіх із днем пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира та Хрещенням Русі та презентував книгу «Українська Православна Церква: віхи історії».

Ієрархи Помісних Церков — єпископ Селевкійським Єфрем, секретар Священного Синоду Антиохійської Православної Церкви; єпископ Ремесіанський Стефан, вікарій Патріарха Сербського; архієпископ Празький Михаїл, представник Православної Церкви Чеських земель і Словаччини — також висловили слова вітання Предстоятелю Української Православної Церкви та православним українцям, а також поділилися враженнями від участі в урочистостях з нагоди Хрещення Русі.

«Ми сьогодні дякуємо Богу за те, що в нашому житті був великий князь Володимир, який взяв на себе відповідальність і відкрив для кожного з нас Царство Боже. Вчора ми з вами були учасниками Великого Хресного ходу, в якому взяло участь понад 350 тисяч наших віруючих – людей різного віку, різних уподобань: і політичних, і соціальних, різного напрямку діяльності. Попри всі заяви та штучні соціологічні дослідження, ми бачимо, що Українська Православна Церква — це плоть від плоті, кров від крові нашого народу. Тому вітаємо з цим святом, бажаємо, щоб Господь і в майбутньому зберіг наш народ у вірі Православній. Це буде добрим фундаментом для розквіту нашої держави», — сказав Керуючий справами УПЦ.

Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній: В Україні тільки одна Церква — УПЦ, що веде спадкоємність від св. кн. Володимира

Символічно, що напередодні свята УПЦ видала книжку «Українська Православна Церква: віхи історії». Це робота викладачів КДАіС, де ми вперше розглянули об’єктивно, наскільки нам дозволяли дослідження, нашу історію так, щоб подивитися на сподкоємність церковних структур.

Якщо, підкреслю, дивитися об’єктивно, то побачимо, що в Україні тільки одна Церква, яка веде спадкоємність від святого князя Володимира, від Київської Митрополії, яка з’явилася одразу після створення Київської Русі.

Є багато структур, які теж називаються православними, християнськими, але якщо ми звернемося до історії, то побачимо, що все це — частина нашої Церкви, яка у той чи інший час відкололася від Матері-Церкви. Це стосується і кінця ХХ ст., і початку ХХІ ст., це стосується зрізу нашої історії. Наприклад, якщо візьмемо 1596 рік, то побачимо, що певна православна структура відійшла до Польсько-Литовської влади, в унію, і ця структура так довго й називалася: уніатською церквою. Тільки в ХІХ ст. вона стала називатися Греко-католицькою церквою, тобто це православні, які відмовилися від своєї Православної віри.

Якщо ми візьмемо кінець ХХ ст., коли з’вляється УАПЦ, але це знову частина священиків, які відкололися від УПЦ. У 1992 році з’являється т.зв. «УПЦ КП». Це так само частина УПЦ, яка пішла в розкол. Потім, ми знаємо, що в наш час від неї дві частини відкололися і створили свої структури. Тому неправда, легко кажучи, говорити, що «ПЦУ» нібито 33 роки. Немає їм ще 30 років.

Є тільки одна Церква в Україні, яка має таку довгу історію, це — Українська Православна Церква, яку очолює Блаженніший Митрополит Онуфрій. Церква, яка зберігає вірність церковним канонам, Православній вірі. Ми знаємо, що є різні потуги змінити ситуацію під різними трансформаціями ідеологічними, політичними. Створюється нове бачення самого Православ’я. Більшість наполягають на своїх канонах, правилах. Тому нам дуже радісно, що з УПЦ вчора під час Хресного ходу, молебню, богослужіння і сьогодні на Літургії, яку очолює Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Онуфрій, торжество Православ’я розділяють представники Помісних Православних Церков.

Єпископ Селевкійським Єфрем, секретар Священного Синоду Антіохійської Православної Церкви: Ми побачили велику глибоку віру в очах тих сотень тисяч людей, які вчора брали участь у Хресній ході

Я від самого початку хотів би поділитися відчуттям радості від того, що я знаходжуся тут, в Українській Церкві, разом із вами. Я прибув з Антіохійського Патріархату, з історичних місць, де апостоли ходили тими шляхами і тими дорогами, якими ми ходимо сьогодні в Дамаску. На тих дорогах, на тих місцях, які згадується у Святому Письмі, що саме в Антіохії вперше послідовники Христа стали називатися християнами.

З тими відчуттями ми прибули сьогодні в Україну, щоб взяти участь у цих заходах, присвячених пам’яті святого князя Володимира, брати участь разом із нашими братами, сестрами, з нашою братньою Українською Православною Церквою.

Але те, що ми побачили вчора тут — це особливий досвід для нас був. Ми відчули любов, що ми є братами, так, ніби ми знаємо вас багато років. Але також ми побачили велику глибоку віру в очах тих сотень тисяч людей, які вчора брали участь у Хресній ході.

Я особисто вірю, що та віра, яку прийняли ви 1000 років тому, за ці роки стала глибшою, ваш народ більше збагатився цією вірою. І це багатство любові і віри, яке ми відчули тут разом із вами, ми перенесемо до себе додому, в нашу країну, в Антіохійський Патріархат.

Ми молимося і бажаємо, щоб Господь дарував Митрополиту Онуфрію многая літа, всім його помічникам, браттям-архієреям, і пастві всій, усім нашим браттям, з якими ми зустрілися в Україні. Всім передаю вітання від Антіохійського Патріарха Іоанна Х! Многая літа!

Епископ Ремесианский Стефан, викарий Патриарха Сербского: Когда выпадают испытания, значит Бог с нами, Бог нас любит

Мы знаем, что люди, которые приходят в храм, которые набожны, знают где правда. Я обращаюсь к украинцам – приходите в храм, чтобы чувствовать себя свободными, чтобы все у вас было хорошо и благополучно.

У нас народы похожи: и сербский, и украинский. Вчера видели много народу. Мы благодарны, что Бог сподобил быть на этом великом празднике — в честь святого Владимира. У нас есть похожий праздник — в честь святого Иоанна.

Пока с нами такие святые, наша дорога будет ясной. И нам нужно идти по этой дороге с тем, чтобы мы получили все, что хотим, как православные христиане. Свободную (от греха) жизнь, красоту храма. С нами Бог! И есть, и будет!

Прежде всего, когда выпадают испытания, значит Бог с нами, Бог нас любит.

Передаю приветствие от Сербского Патриарха Блаженнейшему Митрополиту Онуфрию, митрополиту Антонию, архиереям и пастве.

Архиепископ Пражский Михаил, Православная Церковь Чешских земель и Словакии: На каждой Литургии молимся за христианский народ Украины, за каноническую УПЦ и Ее Предстоятеля Блаженнейшего Митрополита Онуфрия

Радуюсь тому, что снова имею возможность быть здесь с братьями-архиереями, богослужителями и сорадоваться этим торжествам.

Большая часть нашей паствы — это граждане Украины, которые живут или временно, или постоянно в нашей епархии, мы стараемся их духовно окормлять, открываем даже с ними новые приходы, чтобы народ украинский, находясь на чужбине, нашел частичку своей Родины. А что такое Родина, когда нет своего храма.

В нашей епархии на каждой Божественной литургии мы молимся за мир, спокойствие, взаимопонимание в Украине, чтобы было все так, как должен жить христианский народ, молимся за каноническую Украинскую Православную Церковь, за канонического Предстоятеля Блаженнейшего Митрополита Онуфрия.

Хотел бы передать поздравление, которое еще будет зачитано в конце Литургии, от Блаженнейшего Ростислава, Предстоятеля Церкви Чешских земель и Словакии с праздником, который мы сейчас празднуем.

Да Господь укрепит духовные и телесные силы Его Блаженства на многая и благая лета!

На завершення брифінгу митрополит Бориспільський і Броварський Антоній подякував гостям: «Ви відчули пульс життя віруючого українського народу, як вони люблять свою землю, як вони люблять свого Предстоятеля Блаженнішого Митрополита Онуфрія, як вони люблять свою Церкву. Цим ми ще засвідчили нашу єдність. Попри зусилля деяких сил розірвати Всеправославну єдність, силою смирення, молитви ми засвідчуємо, що це зробити неможливо, тому що ми віримо в Христа, ми віримо, що Він є єдиним і незмінним».

Просмотров: (17)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *