РОЗ’ЯСНЕННЯ щодо питання необхідності Релігійним організаціям надавати відомості державному реєстратору про кінцевих бенефіціарних власників

РОЗ’ЯСНЕННЯ

щодо питання необхідності Релігійним організаціям надавати відомості державному реєстратору про кінцевих бенефіціарних власників 

У зв’язку з прийняттям Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» № 361 від 06.12.2019 р., було внесено зміни до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р.  № 755-IV.

Відповідно, станом на сьогодні пункт 9 частини 2 статті 9 Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755-IV, зобов’язує юридичних осіб вносити необхідні відомості державним реєстраторам про кінцевих бенефіціарних власників. За неподання або несвоєчасне подання державному реєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника або про його відсутність чи документів для підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціара юридичної особи передбачено штраф у розмірі від 17000 до 51000 грн (від 1000 до 3000 НМДГ – ч. 6 ст. 166-11 КУпАП).

У зв’язку з нововведеннями, на адресу Юридичного відділу УПЦ надходять численні звернення з проханням надати роз’яснення щодо необхідності Релігійним організаціям надавати відомості державному реєстратору про кінцевих бенефіціарних власників.

Повідомляємо, що відповідно до пункту 9 частини 2 статті 9 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755-IV:

« 9) інформація про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи, у тому числі кінцевого бенефіціарного власника її засновника, якщо засновник – юридична особа (крім …, релігійних організацій, …): …» {Пункт 9 частини 2 статті 9 в редакції Закону № 361-IX від 06.12.2019}

У зв’язку з чим, роз’яснюємо, що вимога щодо подання інформації державному реєстратору про кінцевих бенефіціарних власників не поширюється на Релігійні організації.

Подальші вимоги державних реєстраторів щодо надання такої інформації є незаконними. Тому, у випадку порушення прав Релігійних організацій просимо звертатись до Юридичного відділу УПЦ.

Проте, звертаємо вашу увагу, що дана вимога поширюється на громадські організації, громадські спілки, благодійні організації, благодійні товариства, благодійні установи та благодійні фонди, які співпрацюють з Релігійними організаціями, та/або засновником/учасником яких є Релігійні організації.

Просмотров: (120)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *