Голова Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях взяв участь у спільній нараді ОБСЄ та ООН

12 листопада 2021 року голова Представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях єпископ Баришівський Віктор взяв онлайн-участь у спільній нараді ОБСЄ та ООН на тему «Ефективна участь меншин в економічному житті як стратегія запобігання конфліктам», передає сайт news.church.ua.

У заході, який проходив у штаб-квартирі ООН в Женеві, взяли участь Генеральний директор підрозділу ООН в Женеві Tatiana Valovaya, Верховний комісар ООН з прав людини Michelle Bachelet, Верховний комісар ОБСЄ з національних меншин Kairat Abdrakhmanov, Спеціальний доповідач ООН з проблем меншин Dr. Fernand de Varennes.

Сучасне міжнародне право до категорії меншин відносить не тільки етнічні або національні групи, які проживають на певній території, але і будь-які інші спільноти людей, незалежно від їх чисельності, які об`єднані певними критеріями, у тому числі релігійними переконаннями.

Тема наради хоча і не була безпосередньо присвячена дотриманню прав людини у сфері релігії, але стосується можливості їх фактичної реалізації в економічній сфері, що є актуальним для релігійних організацій УПЦ, адже сьогодні вони часто позбавляються можливості реалізації економічних прав так званим законом «про перейменування», а також в окремих випадках фактичною дискримінаційною політикою органів державної та місцевої влади. Нерідко віряни УПЦ стикаються з численними відмовами у реалізації їх законних прав на різних рівнях – починаючи із неможливості отримати земельну ділянку для будівництва храму і закінчуючи обмеженням доступу священників УПЦ до системи військового капеланства.

Учасники наради обмінялися думками щодо удосконалення роботи міжнародного механізму захисту прав меншин та висловили рекомендації для міжнародних правозахисних структур та організацій.

Просмотров: (4)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *