Заява юридичного відділу УПЦ з приводу законопроектів, які спрямовані на заборону діяльності УПЦ

22 березня 2022 року у Верховній Раді України було зареєстровано законопроект № 7204 «Про заборону Московського патріархату на території України», а 26 березня 2022 року у Верховній Раді України було також зареєстровано законопроект № 7213 «Про внесення змін до Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації” щодо заборони діяльності релігійних організацій (об’єднань), які входять до структури (є частиною) релігійної організації (об’єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України».

З огляду на зміст законопроектів, основною метою їх прийняття є нібито «захист національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України» та «охорони громадської безпеки та порядку», що на думку законодавця можуть бути досягнуті шляхом заборони на території України діяльності «Московського патріархату – Російської православної церкви», в тому числі Української Православної Церкви.

Не зважаючи на заклик Президента України В.О. Зеленського не розпалювати ворожнечу на релігійному ґрунті під час війни, народні депутати України вирішили через законодавчі ініціативи нагло та цинічно заборонити діяльності Української Православної Церкви та позбавити мільйони громадян України права на свободу віросповідання.

І хоча з боку правоохоронних органів не було жодних претензій до Української Православної Церкви, щодо порушення національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України, депутати у пояснювальній записці до законопроекту свідомо наводять неправдиві твердження проти Української Православної Церкви, намагаючись ввести в оману народних обранців та українське суспільство.

Попри весь пафос, в цих законопроектах вбачається продовження релігійної політики часів Порошенка, яка стала одним із приводів жахливих часів, що ми зараз переживаємо, адже заборона діяльності багатомільйонної Української Православної Церкви не може не відбитися безболісно на нашій державі.

Окрім цього заборонити людям належати до Української Православної Церкви, порушує їхнє право на свободу віросповідання, що суперечить Європейській конвенції з прав людини та Конституції України.

Звертаємо увагу, що релігійний центр Української Православної Церкви – Київська Митрополія Української Православної Церкви знаходиться у місті Києві, зареєстрована відповідно до українського законодавства, а засновником її є Собор Української Православної Церкви до складу якого входять священнослужителі та віруючі, які проживають на території України.

Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій закликав усіх вірних захищати нашу державу і боронити її територіальну цілісність та суверенітет, віруючі нашої Церкви стали на захист країни, а релігійні громади почали надавати гуманітарну допомогу армії, переселенцям та усім нужденним.

З перших днів війни люди показали єдність нашого народу у боротьбі проти ворога. Але як ми бачимо сьогодні, цю єдність намагаються розбити, провокуючи суперечки на політичному, мовному та релігійному ґрунті. Адже через неможливість отримати перемогу у боях, окупанти вчиняють спроби диверсій через такого роду законопроекти, щоб розколоти українське суспільство та послабити нашу державу.

У зв’язку із цим заявляємо, що законодавча ініціатива про заборону діяльності Української Православної Церкви є незаконною, порушує право на свободу віросповідання та в жодному разі не сприятиме «захисту національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України» та «охороні громадської безпеки та порядку», як зазначено у законопроектах, а навпаки в умовах воєнного часу відкриє релігійний фронт на мирній території України та розділить нашу країну за релігійною ознакою.

Просмотров: (956)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *