У 2023 році Лавра має всі законні підстави звершувати богослужіння в Успенському Соборі та Трапезній церкві

Юридичний відділ УПЦ надав коментар щодо ситуації навколо соборів Києво-Печерської Лаври.

Заповідник «Києво-Печерська Лавра» своїм листом від 27 грудня 2022 року повідомив чоловічий монастир Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври про те, що дія договору про користування Успенським Собором  та Трапезною церквою Лаври закінчується 31 грудня 2022 року і він не може бути продовжений. Аргументуючи своє рішення, у Заповіднику послалися на те, що Міністерство культури виступило проти продовження даного договору, та Указом Президента були застосовані персональні санкції до ієрархів УПЦ.

Наголошуємо, що такі дії з боку Заповідника є незаконними.

Відповідно до п. 5 Постанови КМУ від 27 травня 2022 р. № 634 «Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану», договори оренди державного та комунального майна, строк дії яких завершується у період воєнного стану, вважаються продовженими на період дії воєнного стану та протягом чотирьох місяців з дати припинення чи скасування воєнного стану. Окрім випадку, коли балансоутримувач за 30 календарних днів до дати закінчення договору оренди повідомив орендодавцю та орендарю про непродовження договору оренди з підстав, визначених ст. 19 ЗУ Про оренду державного та комунального майна. Звертаємо увагу, що підстави, які зазначені у листі від Заповідника не потрапляють під визначення ст. 19.

Таким чином, навіть, якщо строк дії договорів завершився, вони автоматично продовжують свою дію на період дії воєнного стану та протягом чотирьох місяців після його закінчення. Окрім того, якщо Заповідник мав намір не продовжувати дію договорів, то вони повинні були повідомити за 30 днів до дати закінчення договорів, чого зроблено не було.

Наразі, у випадку, якщо Мінкультури та Заповідник вважають зворотнє, вони можуть довести свою правоту в суді, а до тих пір користування Успенським Собором та Трапезною церквою Лаври є правомірним та законним. Будь-які дії, що перешкоджають користуванню є незаконними, створюють ворожнечу на релігійному ґрунті і порушують права парафіян та братії Києво-Печерської Лаври Української Православної Церкви.

Просмотров: (298)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *