Блаженніший Митрополит Онуфрій Президенту П. О. Порошенку: “Це не той шлях, який приведе нас до єдності”

21 березня 2019 року відбулася зустріч Президента України П. О. Порошенка, за його ініціативи, з членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО), в якій взяв участь Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій. Про це повідомляє Синодальний юридичний відділ УПЦ з посиланням на сайт vzcz.church.ua.

Предстоятеля супроводжував Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, а також заступник Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич.

На початку зустрічі Президент подякував ВРЦіРО за її служіння, за приклад єдності в різноманітності, за волонтерську допомогу армії, за сприяння у звільненні полонених і заручників. Президент особливо наголосив на необхідності захисту принципів релігійної свободи.

«Я, як Президент, як гарант конституційних прав, робитиму все можливе для того, щоб захистити релігійну свободу в Україні. Питання релігійної свободи має бути предметом нашої спільної діяльності»– сказав Глава держави, додавши, що «насильство ніколи не може бути методом вирішення проблем».

Взявши слово, Блаженніший Митрополит Онуфрій подякував Президенту за можливість зустрічі та сказав наступне:

«У ці благословенні дні Великого Посту Церква закликає нас до покаяння, стриманості, молитви та примирення з ближніми. Завдання Церкви – піклуватися про духовне, про моральне, вести людей до Бога, проповідувати любов, прощення та мир. Завдання держави – піклуватися про матеріальну сторону людського життя, пильнувати за дотриманням законів тощо.

Однак, в ці дні Великого Посту, як і протягом тривалого часу до його початку, в релігійній сфері нашої країни відбуваються події, які засмучують нас. Маю на увазі захоплення храмів, втручання представників влади в церковні справи та інші правопорушення.

Зокрема, голови сільрад, міськрад, голови адміністрацій, депутати скликають зібрання територіальних громад і влаштовують незаконні голосування щодо зміни підлеглості релігійної громади. Це прямо суперечить Закону України №2683 (законопроекту 4128-д), де сказано, що лише релігійна громада двома третинами голосів може це робити, а не територіальна. Це приводить до того, що силою захоплюють наші храми, виганяють наші общини на вулицю, наші громади змушені молитися в сільських хатах. Зокрема, в хатах служать наші общини на Волині: в селах – Нічогівка, Красноволя, Тельчі, Годомичі (це Маневицький район); в селах Жидичин, Клепачів, Берестяне, Кульчин (це Ківерцівський район); Берестечко, Піски, Звиняче, Скобелка (це Горохівський район). І це не всі дані лише по Волинській області. Таких випадків дуже багато в різних областях. Поліція часто не діє, просто пасивно спостерігає.

Хочу наголосити, що це не ми самі в себе захоплюємо храми, це не наші общини зрізають замки на своїх храмах, як заявляє дехто інколи в наших ЗМІ. Це приходять чужі для Церкви люди, які не ходили в храм і не ходять.

Один з останніх кричущих випадків був у містечку Баранівка в Житомирській області, де в Прощену неділю депутат від Радикальної партії Олег Ковальський зібрав «віче», після якого направив близько 400 чоловік йти на захоплення храму УПЦ на честь Різдва Богородиці. В результаті натовп ринув до храму. Прихожан, які в кількості близько 150 чоловік знаходилися в храмі, били, скидали з церковних сходів і виштовхували за церковну огорожу.

І за такі антизаконні дії, за провокування міжрелігійної ворожнечі, за спробу захоплення ніхто з чиновників не несе жодної відповідальності. Натомість, на священика нашої Церкви, який захищає наші храми та відстоює законність – я маю на увазі протоієрея Віктора Земляного з Рівненської єпархії, чиниться тиск, на нього відкрили кримінальне провадження і вже вручили підозру по статтях №161 (частина 1) і №300 (частина 1). Всі звинувачення є штучними. Також намагаються обрати для нього міру запобіжного заходу. Як нам стало відомо, тиск на нашого священика чиниться за вказівкою начальника управління СБУ в Рівненській області Бедрія Василя Васильовича. В деяких інших регіонах України є подібні кримінальні провадження. Ми їх розцінюємо як замовні, як спосіб тиску на духовенство та віруючих нашої Української Православної Церкви і вважаємо, що таке переслідування у демократичному суспільстві є неприпустимим та порушує право на свободу віросповідання.  

У ЗМІ поширюється неправдива інформація про перехід релігійних громад УПЦ в кількості близько 450 парафій. Однак, згідно з нашими даними, лише 42 парафії вирішили перейти до ПЦУ, з них – 9 парафій перейшли без священика. Решта 55 так званих «добровільних переходів» характеризується зрізанням замків, побиттям віруючих і фактично є захопленнями.  Зареєстровано 137 випадків, коли територіальна громада проголосувала за перехід в ПЦУ проти волі релігійної громади. В цих випадках наші вірні зі священиками залишаються і служать в своїх храмах, хоча місцеві органи влади відзвітували про те, що община нібито перейшла. 

Факти погроз, залякувань, тиску на священнослужителів УПЦ, дискримінація та інші порушення прав та свобод нашої Церкви вже потрапили до уваги Управління верховного комісара ООН з прав людини і опубліковані в їхньому звіті від 12.03.2019 року.

Все те, що твориться зараз по селах в різних регіонах України, негативно відбивається як на авторитеті влади, так і на авторитеті Президента.

А тому просив би Вас, Петре Олексійовичу, дати вказівку місцевим чиновникам припинити штучне ініціювання зміни підлеглості. Це припинить конфлікти серед людей.

Впевнений, що все те, що зараз твориться навколо нашої Церкви зокрема і серед православних взагалі, це не той шлях, яким ми маємо йти. Це точно не той шлях, який приведе нас до єдності. Слід визнати хибність цього шляху, зробити висновки з помилок, і шукати інших шляхів церковної єдності. Захоплення і перетягування парафій лише відкидають процес єдності на десятиліття назад. Ми подібне вже переживали на початку 1990-х років. А тому, якщо не можна виправити ситуацію повністю, то слід хоча б почати з того, щоб її не погіршувати.

Пане Президенте! Хочу, щоб Ви нас зрозуміли правильно. Ми, тобто наша Українська Православна Церкви – за Україну, за цілісну та єдину державу. За спокій, за мир, взаєморозуміння і єдність серед нашого народу. Ми завжди це відстоювали і декларували. Все те, що я навів вище, лише шкодить державі. Зробіть так, щоб це припинити. Впевнений, це у Ваших силах!»  завершив Блаженніший Митрополит Онуфрій.

Реагуючи на слова Предстоятеля УПЦ, Президент сказав, що ані він, ані будь-яка обласна державна адміністрація не надсилала вказівок на місця щодо переведення храмів з однієї конфесії до іншої. Глава держави порадив в вищеописаних випадках звертатися до суду, а також запропонував Блаженнішому Митрополиту Онуфрію окрему зустріч, щоб обговорити ці кризові питання. У відповідь на це Предстоятель передав Президенту список захоплених храмів та опис інших фактів правопорушень, вчинених проти Української Православної Церкви. Президент дав доручення своїм помічникам вивчити ситуацію і відреагувати по кожному конкретному випадку.

Члени ВРЦІРО також поділилися з Главою держави своїми думками щодо необхідності підтримки державою інституту сім’ї та традиційних цінностей, прийняття Закону про капеланське служіння в армії, а також висловили спільне переконання в недопустимості насильства, пов’язаного з виборчим процесом. Вибори мають бути чесними і справедливими, а всі кандидати, які не отримають належної підтримки виборців, мають мати мужність визнати свою поразку,  переконані члени ВРЦІРО.

Наприкінці зустрічі Президент подякував всім главам конфесій за відверту тональність зустрічі та щиру розмову, яка сприяє порозумінню.

Після завершення офіційної частини зустрічі Петро Порошенко мав приватне кількахвилинне спілкування з Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм.

Просмотров: (58)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *