Митрополит Антоній: «УПЦ змінювати назву не збирається. Церква вже жила без реєстрації після революції 1917-го»

Про це заявив Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, відповідаючи на питання в інтерв’ю виданню Realist про те, що 26 квітня 2019 року закінчується строк, до якого, згідно з Законом про перейменування від 20 грудня 2018 року № 2662–VIII та за вимогою Міністерства культури, Українська Православна Церква має змінити свою назву. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Митрополит Антоній звернув увагу на символічність того, що 26 квітня цього року співпадає саме зі Страсною П’ятницею.

«Мінкульт розіслав нашим єпархіям, монастирям і Синодальним установам офіційне нагадування про це. Представники Мінкультури заявляють, що, якщо ми не змінимо свою назву, це зроблять за нас», — додав він.

Владика підкреслив, що «змінювати назву ми не збираємося і своє право захищаємо в судах».

«Ця вимога порушує всі всілякі національні закони і європейські конвенції. Але ми не дуже з цього приводу переживаємо», — зазначив Керуючий справами УПЦ і пояснив, чому саме: «Наша Церква вже жила без реєстрації після революції 1917 року до Другої світової війни. Утиски, гоніння — як би дивно це не звучало, були природними для християн від самого зародження християнства. Випробування нам надсилаються, щоб ставати більш мужніми. І ми вистоїмо! Сила Божа сильніше за будь-якого володаря світу цього. Як говорить прислів’я: в шлюбі Церкви з державою вдовою завжди залишається Церква».

Водночас митрополит Антоній підняв питання, чого саме такими діями добивається влада. «Хоче загнати наших парафіян у підвали молитися? Це хіба європейський шлях?», — відзначив владика риторичним питанням, до чого призведе нинішня державна політика, спрямована проти УПЦ та її пастви.

Нагадаємо, що ухвалою колегії суддів Конституційного Суду України відкрито конституційне провадження у справі щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України „Про внесення зміни до статті 12 Закону України „Про свободу совісті та релігійні організації“ щодо назви релігійних організацій (об’єднань), які входять до структури (є частиною) релігійної організації (об’єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України“ від 20 грудня 2018 року № 2662–VIII. Відповідне повідомлення було опубліковано 19 квітня 2019 року на офіційному сайті Суду.

Просмотров: (19)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *