Молитовне стояння під Вінницькою ОДА: ще одна єпархія УПЦ заявляє про грубі порушення прав віруючих

Голову Вінницької ОДА просять не допустити рейдерського захоплення 20 парафій, незаконно перереєстрованих в «ПЦУ» начальником Управління у справах національностей та релігій в регіоні та захистити права віруючих Української Православної Церкви, які систематично порушують підзвітні йому чиновники.

10 червня 2019 року перед будівлею Вінницької обласної державної адміністрації відбулось молитовне стояння духовенства і віруючих Вінницької єпархії проти порушення прав віруючих Української Православної Церкви на Вінниччині. Від імені православних вінничан голові ОДА В. В. Коровію була передана заява. Про це повідомляє прес-служба єпархії.

Незважаючи на робочий день, під стіни адмінбудівлі зійшлось декілька сотень людей, які разом з духовенством проспівали акафіст Спасителю, зазначають в єпархії. По завершенні молитви до віруючих вийшов працівник адміністрації, якому було зачитане звернення духовенства і вірян Вінницької єпархії до голови ОДА Валерія Вікторовича Коровія та вручено відповідну заяву.

«Останніми місяцями у Вінницькій області склалась соціально гостра ситуація через систематичне втручання посадових осіб місцевої влади у справи Церкви. З середини грудня минулого року органи виконавчої влади, в т. ч. управління у справах національностей та релігій Вінницької обласної державної адміністрації та органи місцевого самоврядування, при здійсненні своїх повноважень порушують положення Основного Закону України», — йдеться в документі.

Підкреслюється, що втручаючись в релігійну сферу, посадові особи надають привілеї «ПЦУ» та, в свою чергу, спонукають місцеве населення до обмеження діяльності релігійних громад Української Православної Церкви, що прямо суперечить положенням статті 24 Основного Закону України.

В документі стверджується, що наявна нездорова ситуація у міжконфесійних відносинах є безпосереднім результатом діяльності начальника Управління у справах національностей та релігій Вінницької ОДА.

«Саме за сприяння І. О. Салецького на місцях створюються фальшиві релігійні громади з держслужбовців, вчителів, та інших працівників бюджетної сфери, людей, зазвичай, нерелігійних а подекуди, таких, що належать до інших конфесій. Як приклад можна навести ситуацію в селі Лука Мелешківська Вінницького району, де головою новоствореної релігійної громади ПЦУ є діючий депутат місцевої ОТГ Л. Пасічник, людина геть нецерковна. Громадам ПЦУ штучно створюються сприятливі умови, заплющуються очі на порушення, до реєстрації приймаються фальшиві документи. Натомість вже існуючи релігійні громади ігноруються їх права систематично порушуються, як, власне, і свобода віросповідання».

Звертається увага голови Вінницької ОДА, що на офіційному сайті, підзвітного йому відомства розміщено «перелік релігійних організацій які розпочали процедуру зміни підлеглості».

«Щонайменше 20 громад з цього списку створено вищеописаним способом. Якщо процедуру зміни їхньої підлеглості буде завершено, двадцять наявних, не фальшивих, громад, що  складаються з віруючих людей, всупереч бажанню яких приймалось рішення щодо переходу до ПЦУ, буде викинуто з власних храмів. Висловлюючись світською мовою, це є нічим іншим, як рейдерським захопленням храмів», — попереджають можновладця про можливі наслідки.

«Шановний Валерію Вікторовичу, звертаємось до Вас з проханням вжити відповідних заходів (при необхідності – до звільнення з посади) щодо І. О. Салецького, задля запобігання порушенням закону в релігійній сфері та забезпечення дотримання рівних прав для всіх», — закликають в Вінницькій єпархії.

Окрім того повідомляється, що на наступний день, 11 червня, планується зустріч голови Вінницької ОДА та архієпископа Вінницького і Барського Варсонофія для обговорення та вирішення проблемної ситуації, що склалась в релігійному житті Вінниччини.

«Ми сподіваємось, що на зустрічі буде досягнуто конструктивних домовленостей щодо припинення беззаконня по відношенню до Української Православної Церкви. Якщо ж цих домовленостей досягнуто не буде, ми розпочнемо збір підписів у всіх храмах Вінницької області під заявою до Президента України з вимогою про відставку голови Вінницької ОДА», — підсумовується в заяві.

Нагадаємо, 23 травня в Чернівецько-Буковинській єпархії відбувся загальноєпархіальний хресний хід та молитовне стояння на захист прав православних буковинців та проти беззаконних дій в.о. голови Чернівецького ОДА щодо примусового переведення парафій Української Православної Церкви в новостворену структуру «ПЦУ». Раніше близько трьох тисяч православних Волині зібралися на молитовне стояння біля ОДА у Луцьку.

Просмотров: (23)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *