Життя парафій після захоплення храмів: взаємодопомога, неперервна молитва, будівництво нових церков (фото, відео)

Керуючий Волинською єпархію підтримав духовенство та віруючих захоплених активістами «ПЦУ» храмів УПЦ, віруючі Оленівки, незважаючи на похилий вік, своїми силами будують нову церкву, а в селі Кути Тернопільської області будівництво нової домової церкви завершено.

30 червня 2019 року, керуючий Волинською єпархією очолив Божественну літургію у домовому храмі гонимої Свято-Георгіївської православної громади села Піски Берестечківського благочиння. Про це повідомляє прес-служба Волинської єпархії.

Під час богослужіння єпископ Нафанаїл відзначив церковними нагородами протоієрея Дмитра Петрущака, благочинного Берестечківського округу, протоієрея Михайла Яворського, настоятеля Свято-Троїцького храму с. Лобачівка,протоієрея Богдана Христинець, настоятеля Свято-Георгіївського храму с. Піски, протоієрея Петра Борисова, настоятеля Свято-Покровського храму с. Горішне, протоієрея Сергія Шкорбатюка, настоятеля Свято-Миколаївського храму с. Колмів, священника Миколая Сливу, настоятеля Свято-Покровського храму с. Хмельницьке.

Наприкінці Божественної літургії архіпастир звернувся до присутніх зі словом проповіді, в якому подякував прихожанам та настоятелям захоплених храмів за стійкість у Православній вірі, за продовження проповіді слова Божого у “храмових хатинках”, за те, що у цей, непростий час, саме терпінням і молитвою гонимі громади являють собою образ Господа, якого теж гнали, але не змогли перемогти, бо за “голгофою випробувань та гонінь” завжди буде воскресіння й торжество перемоги Православної Церкви.

У свою чергу, настоятель храму, протоієрей Богдан подякував архієрею за візит, спільну молитву та підтримку у цей нелегкий час випробувань та попрохав завжди згадувати у молитвах Свято-Георгіївську громаду.

Віруючі Оленівки, незважаючи на похилий вік, своїми силами будують храм замість захопленого активістами ПЦУ і радикалами з С14.

29 червня «Перший Козацький» опублікував відеорепортаж про те, як невелика православна громада захопленого Свято-Вознесенського храму УПЦ села Оленівка Борзнянського району Чернігівської області будує будинок для богослужінь.

«У дворі старої і запущеної хати метушаться дюжина сільських жінок у віці за 70 і за 80. Прибирають сміття, носять цеглу, вирубують залишки “джунглів”, які наросли на подвір’ї від багатьох років безгосподарності. Збоку до хати вже добудовано нове приміщення, яке сліпить очі свіжою білою кладкою. З ними сьогодні лише один чоловік, їх священик, батюшка Олександр, що годиться їм у внуки», – розповідають автори репортажу.

За словами журналістів, це вже не початок їхньої праці, позаду багато. Але попереду ще більше зусиль, щоб знову отримати свій православний храм замість забраного півроку тому.

У січні 2019 храм, що належить громаді, «перевели» в ПЦУ. Група рейдерів за участю бойовиків С14 зірвала замки і захопила храм.

«Вони зробили як в 33-му році. Як розкуркулювали. Точно так же зробили. Зайшли, нас викинули і все», – так описує те, що трапилося одна з бабусь-парафіянок.

«Ані поліція, ані суд, ані публічні звернення не допомогли громаді молодого священика Олександра Гладиша. Виявилося, що йому нема на що сподіватися, окрім себе самого і прихожан своєї маленької громади – в основному дуже літніх жінок. Але виявилося, що цього більше, ніж достатньо, щоб вогонь Православ’я в селі не згас. Головне, що і у нього, і у його прихожан було вдосталь віри в серці і справжньої української працьовитості в душі», – йдеться у сюжеті.

Громада купила покинутий будинок з прилеглою ділянкою землі і взялися за роботу. Взимку молилися в холодній хаті, що розсипається, а з приходом тепла почали будівництво скоромними силами бригади пенсіонерок і добрих людей, які приїжджали допомогти.

Громада просить всіх небайдужих допомогти зібрати кошти на будівництво храму.

Реквізити для допомоги на будівництво Свято – Вознесенського храму: карта Приват Банку 5168742228293076 (настоятель Гладиш Олександр).

Благодійний фонд «Фавор» у рамках програми «40 храмів» завершив один з проектів — будівництво домового храму в селі Кути Тернопільської області.

З моменту захоплення храму на честь Святої Праведної Анни у 2016 році, віруючим доводилося здійснювати богослужіння в наметі. Всю історію багатостраждальної громади можна прочитати за посиланням.

Віруючі звернулася до фонду з проханням допомогти побудувати новий храм. І ось 28 червня на своїй офіційній сторінці ц фейсбук БВ «Фавор» повідомили, що будівництво завершено.

«Сьогодні ми завершуємо проект будівництва домового храму в селі Кути Тернопільської області. Ми з вами встигли зібрати 305 119 грн з необхідних 882 296 грн, решту суми наповнилась спільними зусиллями фонду, громади та залучених благодійників, — зазначають організатори. — Сьогодні наше з вами головне завдання здійснилося – громада входить в свій новий храм! Храм на честь Святої праведної Анни – матері Пресвятої Богородиці».

Повідомляється, що незабаром відбудеться освячення храму, побудованого цієї дивовижною громадою, яка кілька років служила і молилася Богу у військовому наметі.

“40 храмів” – програма допомоги парафіям Української Православної Церкви, які внаслідок захоплення храмів в Україні опинилися під відкритим небом. Будинкові храми будуються на приватній землі, які вже ніхто не відбере.

Підтримати програму можна тут: https://www.bf-favor.org/donate-40-hramov/

У нас радость! На днях мы завершили наш очередной проект КУТЫ: домовой храм!Давайте вспомним, как проходило наше строительство:

Gepostet von БФ Фавор am Freitag, 28. Juni 2019

Просмотров: (118)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *