У Святогірську виступають проти незаконного будівництва масштабного спорткомплексу поблизу Лаври УПЦ (відео)

Братія та парафіяни Свято-Успенської Святогірської Лаври на чолі з намісником митрополитом Святогірським Арсенієм та жителі Святогірська звертаються із закликом перенести будівництво масштабного Олімпійського спорткомплексу з готелем, що планують збудувати в Національному природному парку «Святі гори», всього в 500 метрах від Святої Лаври, та землю під який, на переконання юристів і екологів, виділено незаконно. Про це йдеться в телесюжеті ТК «Інтер» та в петиції за збереження і захист національного надбання України, розміщеній на сайті Президента.

За словами намісника Святогірської Лаври, щороку Святу обитель відвідують близько мільйона вірян з усієї країни та з-за кордону. Новиною про планування будівництва всього в 500 метрах від Святогірської Лаври Олімпійського спорткомплексу з готелем і басейном віруючі жителі Святогірська та насельники монастиря були шоковані.

Вірянка Софія Копитько, яка подолала 700 км, щоб помолитися у Святогірській Лаврі, розповідає, що в Лаврі «відчувається благодать, …є можливість людині опинитися сам на сам зі своїм внутрішнім світом і з вічністю».

Однак тепер тиша і мир у монастирі можуть бути порушені, адже згідно з рішенням міської ради Святогірьска, поруч на 26 гектарах виросте стадіон на 5,5 тисяч глядачів, готель із паркуванням та басейн на 75 метрів.

Намісник Святогірської Лаври митрополит Арсеній проти такого сусідства, вже понад рік робить усе, щоб зберегти духовний центр Донеччини.

«Як мені пояснив заступник голови РДА, вони шукали таке місце від Бердянська до цих місць, і знайшли тут. Що я можу сказати? Невдало знайшли. Люди сюди притікали і притікають як до духовного центру, і якщо в 500 метрах від Лаври будуть включені підсилювачі, якщо будуть із трибун кричати коментарі про той чи інший футбольний матч, то як це буде поєднуватися з тим, що люди прибули до Лаври у тиші помолитися про душу, помолитися за спочилих?!», — зазначив владика.

Також будівництво комплексу на запланованому місці передбачає забивання в ґрунт паль навпроти Святої скелі, яка тривалий час була в аварійному стані. На ній зведено Микільський храм XVII століття, який є пам’ятником архітектури України.

Варто підкреслити, що братія Святогірської Лаври завжди виступала за розвиток Святогірська та постійно покращує умови для навчання школярам та заняття спортом тощо.

Варто підкреслити, що земля, яку передано під новий проект, в тому числі заливні луки з внесеними до Червоної книги України травами і гай реліктових 500-600-літніх дубів, входять до складу Національного природного парку і можуть бути відведені під будівництво тільки після відповідного рішення Кабінету Міністрів України. Тому капітальне будівництво в парку взагалі забороняє закон держави. За словами екологів, це може призвести до зникнення близько 20 видів червонокнижних рослин і комах.

Завідувач відділу Національного природного парку «Святі гори» Віктор Дяков наголосив: «На цій території, де планується забудова, 7 видів рослин, що занесені до Червоної книги, з них найбільш рідкісні і примхливі сімейство орхідних… Крім того, це місце проживання тварин, наприклад, тут водиться Гадюка Микольського».

Проти будівництва виступають і місцеві жителі, які неодноразово зверталися до влади. Наразі зокрема збирають підписи під петицією за збереження та захист національного надбання України унікального природного комплексу Старовікової заплавної діброви та цілинних заплавних луків Національно природного парку «Святі Гори» в м.Святогірськ, що 12 листопада 2019 року була розміщена на сайті Президента України.

«Оскільки частина діброви находиться у господарській зоні НПП «Святі гори», унікальному природному комплексу постійно загрожує можливість її забудови, рекреаційна дигресія лісів, а також неконтрольований потік відвідувачів накопичується побутове сміття та збільшується кількість пожеж, — зазначається в петиції. — Більш за все турбує позиція представників органів місцевого самоврядування, не є вийнятком і директор НПП «Святі гори», який очолює політичний осередок у м. Святогірськ та з 2015 р. є депутатом Святогірської міської ради, які протгом останніх років, починаючи з 2015 р. до сьогодні намагаються забудувати цю територію в будь-який спосіб».

Як додала жителька Святогірська Наталія Гутченко, на цій землі ще більше 500-600 років тому були посаджені дуби. «Наші пращури, наш монастир доглядав за ними, оберігав заливні луки», — сказала вона.

Адвокат Роман Пономарьов, дії чиновників називає злочином. Він критикує документ про забудову та звертає увагу на неправдиву інформацію про те, що зокрема написано: «Територія вкрита сорняково-трав’яною рослинністю». «Як бачимо, жоден з експертів не виїжджав на місце, їх не було тут. Адже як вони могли винести таке рішення?!», — додає він.

Адвокат переконаний, що бідівництво на території Національного парку на Святих горах — це грубе порушення закону. Відповідну заяву подано до правоохоронних органів.

У жовтні цього року поліція відкрила кримінальне провадження за статтею за зловживання службовим становищем.

Просмотров: (11)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *