У 2019 році відбулося 150 судових процесів та відкрито 250 кримінальних проваджень щодо порушень прав віруючих УПЦ

У зв’язку з порушенням прав віруючих Української Православної Церкви у 2019 році відбулося понад 150 судових процесів та відкрито більш як 250 кримінальних проваджень. Про це повідомив Керуючий справами УПЦ 6 грудня 2019 року під час підсумкового засідання Священного Синоду УПЦ. Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній представив звіт про життєдіяльність Церкви за рік, що минає, у якому охарактеризував ситуацію з дискримінацією віруючих, релігійних громад та УПЦ вцілому.

Митрополит Антоній нагадав, що у 2019 році Українська Православна Церква після тривалих незаконних дій Міністерства культури України, змушена була захищати права на своє законне існування у судових інстанціях. Київська Митрополія УПЦ звернулась до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом про визнання протиправним та скасування Наказу Мінкультури №37 від 25.01.2019. Судом було вжито заходів забезпечення позову шляхом заборони вчинення реєстраційних дій щодо релігійних організацій, які входять до складу релігійного об’єднання Українська Православна Церква.

«Впродовж року громади УПЦ потерпали від незаконних перереєстрацій. Головами обласних державних адміністрацій видано понад 200 розпоряджень про перереєстрацію громад УПЦ в «УПЦ КП» або «ПЦУ», — йдеться далі у звіті. — Слід зазначити, що розпорядження видаються лише на підставі звернень територіальних громад. Однак, орган, що уповноважений провести реєстрацію статутних документів, не дотримується законодавчої вимоги щодо переліку необхідних документів для здійснення реєстраційних дій та не враховує законодавче розмежування понять територіальна громада та релігійна громада».

Зазначається, що «у зв’язку з цим, для встановлення справедливості та захисту порушених прав, релігійні громади Української Православної Церкви змушені звертатись у місцеві суди з позовами. Лише за 2019 рік відбулося понад 150 судових процесів».

Керуючий справами УПЦ наголосив, що «у багатьох регіонах України така незаконна реєстрація стала приводом для рейдерських захоплень церковного майна, яке часто супроводжувалося побиттям та кровопролиттям».

«За фактами вчинених правопорушень, а також через перешкоди звершення церковного богослужіння, незаконного проникнення та осквернення святинь відкрито більше 250-ти кримінальних проваджень, — йдеться у документі. — Частина правопорушень за заявами потерпілих мирян та священнослужителів УПЦ внесене до реєстру через судові рішення, оскільки правоохоронці в захопленні храмів не завжди вбачали порушення прав громадян чи релігійних громад».

Просмотров: (43)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *