Заява ВЗЦЗ УПЦ щодо позиції Посольства України в Чорногорії з приводу візиту Блаженнішого Митрополита Онуфрія

27 лютого 2020 року Посольство України в Чорногорії, у зв’язку з візитом до цієї країни Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, на своїй фейсбук-сторінці опублікувало коментар, критичний та образливий відносно УПЦ. У зв’язку з цим Відділ зовнішніх церковних зв’язків УПЦ зробив офіційну заяву, повідомляє сайт ВЗЦЗ.

У тексті коментаря Предстоятель Української Православної Церкви названий «митрополитом Російської православної церкви в Києві», «високопоставленим церковним чиновником Російської православної церкви». Окрім того, Посольство дає зрозуміти читачу, що насправді главою православних в Україні є Епіфаній (Думенко), а не Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій, і на завершення стверджує, що вважає недоречним для Предстоятеля УПЦ коментувати внутрішні питання Чорногорії. Через декілька годин після публікації, коментар зазнав редагування, однак зміст його не змінився (додаємо скріншоти обох записів). Більше того, навіть зробивши спробу виправити згаданий коментар, Посольство на власній фейсбук-сторінці наступною публікацією розміщає критичну відносно УПЦ статтю журналіста Božidar Proročić, в якій автор фактично повторює тези попереднього допису Посольства. Також стало відомо, що Посольство розіслало по чорногорських ЗМІ недавній коментар іншої релігійної організації, а саме ПЦУ, щодо приїзду до цієї країни Блаженнішого Митрополита Онуфрія. У ЗМІ також почала з’являтися інформація, що подібні тексти розсилаються і від Посольства України в Республіці Сербія.

У зв’язку з цим ВЗЦЗ УПЦ уповноважений заявити наступне:

  1. Нагадуємо українським дипломатам, що Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави (ст.35 Конституції України). Усі релігії, віросповідання та релігійні організації є рівними перед законом. Встановлення будь-яких переваг або обмежень однієї релігії, віросповідання чи релігійної організації щодо інших не допускається. Держава не втручається у здійснювану в межах закону діяльність релігійних організацій (ст. 5 ЗУ «Про свободу совісті та релігійні організації»).
  2. Релігійне об’єднання «Українська Православна Церква» зареєстроване у відповідності до українського законодавства, а її законним керівником є Предстоятель – Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій. Українська Православна Церква в нашій країні надалі залишається найбільшим православним канонічним релігійним об’єднанням, що нараховує близько 12 500 тисяч парафій.
  3. У зв’язку із цим, вважаємо, що публікації на офіційних ресурсах Посольства повідомлень, де перекручена справжня назва Української Православної Церкви, посада і назва її керівника є проявом некомпетентності та упередженості. Більше того, подання Посольством України в Чорногорії неправдивої, недостовірної та однобокої інформації на релігійну тематику може кваліфікуватись як розпалювання релігійної ворожнечі (ст. 161 Кримінального кодексу України).
  4. Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій не є політиком або представником жодного органу державної влади. Предстоятель відвідує Чорногорію на запрошення Високопреосвященнішого митрополита Чорногорського та Приморського Амфілохія (Радовича) виключно з релігійних мотивів – з метою участі у молитві та богослужінні. Даний візит не має жодних політичних цілей. Окрім того всім відомо, що Блаженніший Митрополит Онуфрій в своїх публічних виступах дистанціюється від політичних заяв, на відміну від деяких інших релігійних діячів України.
  5. Очевидно, що Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій, як глава найбільшого православного релігійного об’єднання України, має право представляти його на всіх рівнях в тому числі й міжнародному, та в усіх організаціях незалежно від форм власності і підпорядкування.
  6. Нагадуємо, що Українська Православна Церква складається з громадян України. Вважаємо, що відомства МЗС не вправі поділяти громадян України за релігійною ознакою на перший і другий сорт, а навпаки, виявляти рівне ставлення до усіх українських релігійних організацій.
  7. Таким чином в діях посадових осіб Посольства України в Чорногорії вбачається перевищення влади та службових повноважень (ст. 365 Кримінального кодексу України), а також розпалювання релігійної ворожнечі (ст. 161 Кримінального кодексу України). У зв’язку із цим вимагаємо притягнення винних осіб до відповідальності.
  8. Очікуємо від МЗС України пояснень щодо згаданого коментаря Посольства України в Чорногорії, який виходить за межі повноважень та функціональних обов’язків цієї структури виконавчої влади.
  9. Висловлюємо відкритість і готовність до взаємодії та діалогу із Міністерством закордонних справ України та його закордонними установами задля уникнення порушення прав на релігійному грунті.

Просмотров: (18)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *