Митрополит Никодим розповів про провокації в храмі Житомира на свято Благовіщення та благодійництво УПЦ в регіоні (+відео)

Храми Житомирської єпархії УПЦ відкриті та щодня виконують свою місію з дотриманням усіх карантинних обмежень. Митрополит Житомирський і Новоград-Волинський Никодим прокоментував публікації в деяких українських ЗМІ про ігнорування парафіянами Спасо-Преображенського собору Житомира заборони на масові заходи та зокрема ситуацію навколо провокації у свято Благовіщення. Про це він розповів в інтерв’ю «Першому Козацькому».

У всіх храмах Житомирської єпархії «чітко дотримуються умов, які сьогодні нам запропоновані Кабінетом міністрів України», зазначив ієрарх, проте «є межі, які ми не можемо переступати».

«Ми не можемо віруючим заборонити приходити в храм – вони приходять, моляться. Звичайно, велика частина людей перебуває на вулиці. На Благовіщення в ЗМІ з’явилася інформація, що в Житомирі було велике скупчення людей біля храму, викликали поліцію. Наряд приїхав під час богослужіння. Так, люди прийшли на службу на Благовіщення – це велике християнське свято. І я не маю ані повноважень, ані взагалі будь-яких можливостей людей прогнати, і, як пастир, не маю права навіть такі слова говорити, — розповів митрополит Никодим. — І в цей день на Благовіщення було багато людей, але вони стояли на відстані, дотримувалися карантинних норм. Приїхав наряд поліції, вони увійшли в храм, але побачили, що храм порожній, тому що в храмі людей немає у нас».

Владика з сумом констатував, що цей випадок викликав «багато зловтіхи від невіруючих людей».

«Не проходить ненависть, гординя, байдужість. Люди сьогодні не хочуть миритися, прощати один одного, бачать тільки якісь проступки. Людина може прийти в банк, магазин якийсь. Ми всі розуміємо і нікого не засуджуємо. Але є і духовна їжа, вічна їжа, жива вода, до якої люди притікають. Наша віра, слава Богу, вона вже більш як 2000 років, і ми розуміємо, що таке віра», – підкреслив він.

Високопреосвященніший владика повідомив, що «безпосередньо наша єпархія, без нічиєї допомоги, буде передавати Міській лікарні №2 у Житомирі апарат ШВЛ штучної вентиляції легенів. Це дуже дороговартісний, єпархія його вже замовила і оплатила”.

«Сьогодні менше всіх захищені непевно саме наші лікарі, які «на передовій». Ми за них молимось, підтримуємо їх у благодійництві. Ми закуповуємо маски, спреї антисептиків. А сьогодні ми приготували 150 кошиків для людей малозабезпечених у селі Калинівка, де були певні протистояння, коли захоплювали наші храми. Сьогодні в Калинівці, а потім в Сангурах і Левкові. Це матеріальне, а в першу чергу – це молитва. Не хотілось би, щоб це як піар було: ми кожного місяця допомагаємо дітям з організації «Все робимо самі» – “сонячні діти”. А сьогодні, звісно, все робимо для допомоги лікарям та малозабезпеченим».

Митрополит Никодим нагадав, що з благословення Блаженнішого Митрополита Онуфрія та з підтримки Фонду Вадима Новинського на честь Покрова Пресвятої Богородиці, Українська Православна Церква передала тести на визначення COVID-19.

«У нашій Церкві кожного дня моляться за лікарів, які сьогодні як воїни на передовій. Допоможе нехай вам у цьому Господь. Ми всім дякуємо: і нашому Предстоятелю, і духовенству, і всім небайдужим людям, які намагаються врятувати світ від цієї чуми ХХІ сторіччя».

Просмотров: (26)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *