Грецький ієрарх: Ситуація зі Св. Софією — результат відсутності єдності Православних Церков, яка виникла через дарування автокефалії розкольникам України

11 липня 2020 року сайт romfea.gr опублікував заяву митрополита Пірейського Серафима, у якій ієрарх Елладської Православної Церкви жорстко відреагував на ситуацію з перетворенням Святої Софії в Стамбулі на мечеть. Відомий грецький ієрарх однією з причин цієї події називає відсутність єдності між Православними Церквами та православними країнами, що була породжена даруванням автокефалії розкольникам в Україні.

Жорстко розкритикувавши рішення влади Туреччини перетворити Святу Софію з музею в мечеть, митрополит Серафим дав пораду уряду Греції негайно на це відреагувати, не чекаючи при цьому «суттєвої підтримки з боку міжнародних організацій».

Грецький ієрарх підкреслив, що однією з причин того, що відбувається сьогодні з храмом Св. Софії є відсутність єдності як між Православними Церквами, так і між православними країнами, які «чіпляються за єретиків» замість того, щоб об’єднатися в потужну православну силу.

«Надіюсь, тепер зрозуміло, наскільки трагічною помилкою було дарування автокефалії розкольникам і самочинному збіговиську в Україні, за велінням євроатлантистів, адже це подія, яка зруйнувала єдність Православних Автокефальних Церков», — зазначив архієрей Елладської Церкви.

Дану заяву прокоментував у себе на сторінці у фейсбук заступник Голови відділу зовнішніх церковних зв’язків протоієрей Миколай Данилевич.

«Перетворення Св. Софії в мечеть обурило весь православний, і особливо грецький світ, де вже говорять дуже прямо, не добираючи слів», — написав протоієрей Миколай.

На думку священнослужителя,  «добре, що в грецькому світі приходить все більше розуміння (воно було й раніше) помилковості дій Константинопольського патріархату в Україні. Важливо розуміти помилки, і виправляти їх. Особливо, коли й Сам Господь посилає знаки».

Просмотров: (24)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *