Звернення митрополита Львівського і Галицького Філарета до Голови Львівської Обласної Державної Адміністрації п. М. Козицького з приводу подій в м. Золочів

Публікуємо звернення митрополита Львівського і Галицького Філарета до Голови Львівської Обласної Державної Адміністрації п. М. Козицького з приводу подій в м. Золочів.

Шановний Максиме Зіновійовичу!

Засвідчуючи свою повагу, звертаюсь до Вас з такого питання.

Останнім часом на теренах Львівської області відбуваються неприпустимі події, які свідчать про далеко не демократичні суспільні відносини в нашому регіоні.

Зокрема, мова йде про представників міської влади у місті Золочів.

Протягом останнього часу міський голова Ігор Гриньків разом із депутатами та активістами порушують право на свободу віросповідання віруючих релігійної громади Української Православної Церкви, а також перешкоджають вільно користуватись житлом родині священника, яке знаходиться у приватній власності.

Міський голова безпідставно, став припускати ймовірність можливого будівництва церкви за місцем проживання священника. В той же час на місці домоволодіння священника жодного підтвердження будівництва не було виявлено. Як вбачається зі ЗМІ, приводом для звинувачення у ймовірному незаконному будівництві стала молитва та богослужіння, яке здійснював священник на власному подвір’ї домоволодіння.

В той же час зазначаємо, що Конституція та законодавство України забороняє дискримінувати людей нашої країни за різними ознаками, в тому числі і за релігійною належністю. З прикрістю мушу констатувати, що для людей Золочівського району цей принцип існує тільки на папері, адже вони не можуть реалізувати свого права на свободу віросповідання та молитись і належати до тієї церкви до якої вони хочуть. Прикро бачити, що у регіоні, де сповідують права людини та європейські цінності і традиції, руками влади насаджується середньовічне варварство. Адже згідно Конституції України, Церква та релігійні організації відокремлені від держави, а органи влади зобов’язані забезпечувати рівне право на свободу віросповідання для всіх людей незалежно від релігійної належності.

Як відомо, міська рада для будівництва храмів виділила три земельні ділянки для УГКЦ, дві для ПЦУ та одну для РКЦ, а віруючих релігійної громади УПЦ піддають осуду та переслідуванню за молитву на приватному домоволодінні.

В той же час звертаю Вашу увагу, що відповідно до Конституції України, кожен громадянин має право безперешкодно звершувати молитву та богослужіння, а тому віруючі релігійної громади УПЦ не вчинили нічого протизаконного або того, що підлягає осуду.

З метою тиску та залякування релігійної громади УПЦ 14 липня 2020 року біля будинку священика міський голова провів віче, на якому прийняли сумнівний документ – резолюцію. З свого боку хотів би зазначити, що даний документ є нікчемним та не має юридичної сили, і зауважити, що питання містобудівної діяльності вирішуються відповідними компетентними органами влади. Якщо влада вбачає ймовірні порушення можливого незаконного будівництва церкви, то вони можуть звернутись до суду, як це робиться у цивілізованих європейських країнах.

Враховуючи вище зазначене прошу Вас вплинути на процес розпалювання релігійної ворожнечі та порушення права на свободу віросповідання віруючих релігійної громади УПЦ, та забезпечити їм рівні права!

З надією на порозуміння, підкріплюю свої слова молитвою за мир в Україні та висловлюю сподівання на швидке вжиття заходів у даній справі.

+ФІЛАРЕТ

МИТРОПОЛИТ ЛЬВІВСЬКИЙ І ГАЛИЦЬКИЙ

Просмотров: (77)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *