Представники УПЦ у складі ВРЦіРО зустрілися з Головою Парламенту й висловили пропозиції щодо низки законопроектів

28 липня 2020 року у зустрічі Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій з Головою Верховної Ради України Дмитром Разумковим та іншими керівними особами парламенту взяли участь голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент та голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов. Зустріч відбулася у приміщенні Парламенту. 

З приводу низки законопроектів, визначених Планом законопроектної роботи на 2020 рік до Голови Верховної Ради України Д. Разумкова звернувся митрополит Климент.

Зокрема, у релігійної спільноти занепокоєння викликають окремі положення проекту Закону України «Про медіа», які несуть у собі ризики для конституційного права на свободу вираження поглядів.

Категоричне заперечення існує й проти ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно  жінок  і  домашньому  насильству  та  боротьбу із цими явищами, а також значне занепокоєння викликає і завдання щодо розроблення проекту закону про військове капеланство, де можлива дискримінація по відношенню до мільйонів вірних Української Православної Церкви.

Також було висловлено застереження проти ухвалення проектів законів про ювенальну юстицію та про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виведення неповнолітнього із системи кримінального правосуддя.

Пропозиції відносно проекту Трудового кодексу України та проекту «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» щодо проведення гендерного аудиту» включають в себе зокрема положення про необхідність уникнути використання понять «гендерна ідентичність» та «сексуальна орієнтація».

Проект Закону про пенітенціарну систему повинен передбачати збереження і розширення можливості надання душпастирської опіки особам, які знаходяться під слідством, засудженим і персоналу закладів пенітенціарної системи, передбачену чинним законодавством, так само як і нова редакція Закону України «Про захист персональних даних» повинна забезпечити збереження заборони обробки персональних даних про релігійні або світоглядні переконання, належність до релігійних організацій, із передбаченням можливості здійснення такої обробки релігійною організацією, як це передбачено чинним Законом.

Загалом ВРЦіРО висловила прагнення брати участь у громадському обговоренні законопроектів, пов’язаних із діяльністю релігійних організацій та у різних напрямках співпраці релігійних спільнот з представниками держави та суспільства.

Просмотров: (31)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *