Адміністративним судом було відкрито провадження у справі за позовом Київської Митрополії УПЦ щодо незаконності реєстрації Релігійного центру Православної Церкви України (ПЦУ)

фото Радіо Свобода

Окружним адміністративним судом міста Києва було відкрито провадження у справі за позовом Київської Митрополії Української Православної Церкви до Міністерства культури України та Державного реєстратора КП «Центр правової допомоги та реєстрації» щодо незаконності проведення державної реєстрації Релігійного центру Православної Церкви України (ПЦУ). Про це повідомляє Синодальний Юридичний відділ УПЦ.

18 червня 2019 року Окружним адміністративним судом міста Києва було прийнято до розгляду та відкрито провадження в адміністративній справі на підставі пред’явленого Київською Митрополією Української Православної Церкви позову про визнання протиправним та скасування рішення, зобов’язання вчинити дії.
Позовна заява Київської Митрополії Української Православної Церкви вмотивована допущенням істотних порушень чинного на момент проведення державної реєстрації створення юридичної особи законодавства України, а також вчиненням відповідачами в адміністративній справі протиправних дій, у зв’язку з чим, на думку Київської Митрополії Української Православної Церкви, рішення державного реєстратора про проведення державної реєстрації створення юридичної особи із найменуванням «Київська Митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України)» та відповідний запис у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань має бути скасовано судом.
Наразі Київською Митрополією Української Православної Церкви вчиняються підготовчі дії до участі у розгляді цієї адміністративної справи та, зокрема, швидкого реагування на будь-які процесуальні дії, що будуть вчинятись іншими учасниками такого судового процесу.

Нагадаємо, що раніше, 30 січня 2019 року, Державним реєстратором КП «Центр правової допомоги та реєстрації» було проведено державну реєстрацію створення Релігійного центру Православної Церкви України (ПЦУ) як юридичної особи із таким найменуванням: «Київська Митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України)».

У своєму коментарі 2 лютого Голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов пояснив та зазначав які саме положення чинного на момент державної реєстрації створення названої юридичної особи законодавства України були порушені.

Зокрема, Голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов стверджував: «Так звана новоутворена ПЦУ не має підстав називатись Київською Митрополією Української Православної Церкви, не тільки тому що з подібною назвою існує релігійний центр ще з 1991 року, а й тому, що первинний правовстановлюючий документ «Томос», який вони повинні були поважати і виконувати визначає їм дві назви – «Православна Церкви України» (ПЦУ) та «Святіша Церква України» (СЦУ)».

Нагадаємо, Окружний адмінсуд вжив заходи забезпечення позову Київської Митрополії — призупинив процес перейменування УПЦ.

Просмотров: (4264)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *