Поліція просить парафії УПЦ виконувати рішення патріарха Варфоломія щодо припинення богослужінь — коментар голови Юридичного відділу

До релігійних громад Української Православної Церкви надходять повідомлення від Національної поліції України про виконання «рішення Вселенського Патріарха Варфоломія, де йдеться про припинення всіх божественних літургій, церковних подій та обрядів». Дану ініціативу правоохоронців прокоментував голова Синодального юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов.

У своїх посланнях в Нацполіції, зокрема, зазначають: «у зв’язку із поширенням коронавірусу COVID-19 та проголошення пандемії, беручи до уваги Постанову КМУ від 11.03.2020 р. №211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», просимо виконувати рішення Вселенського Патріарха Варфоломія викладеного у комюніке Вселенського патріархату від 18.03.2020, де йдеться про припинення всіх божественних літургій, церковних подій та обрядів у всіх своїх єпархіях у всьому світі, задля збереження здоров’я та безпеки вірних УПЦ МП, беручи до уваги рішення органів місцевого самоврядування щодо посилення обмежень свободи пересування та свободи зібрань на час карантину».

Протоієрей Олександр перш за все нагадує, що в Україні Церква все ще відділена від держави і ніякі органи не мають права таким чином втручатися у її внутрішнє релігійне життя.

«Згідно з Конституцією України, Церква в нас все ще відділена від держави. І ані поліція, ані будь-який інший орган державної влади не має права втручатися у її внутрішнє життя, тим більш поширювати рішення посадової особи Турецької республіки», — наголошує голова Синодального юридичного відділу УПЦ.

Священнослужитель також з подивом відреагував на сам зміст повідомлення.

«Нам усі розповідають, що новостворена «Православна церква України» отримала автокефалію, що мало б означати, що вона сама приймає рішення щодо таких речей. А тут представники поліції говорять про благословення патріарха Варфоломія, яке мають усі виконувати. Так автокефальна «ПЦУ» чи ні?», — зазначає він.

Просмотров: (3135)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *