Заява Юридичного відділу Української Православної Церкви щодо знесення Десятинного храму УПЦ в місті Києві

У ніч на п’ятницю 17 травня 2024 року самоправно, з порушенням законодавства України, було знесено Володимиро-Ольгинський храм Десятинного монастиря Різдва Пресвятої Богородиці Української Православної Церкви, який відбудований на місці символу давньоукраїнської державності — першої мурованої церкви після хрещення Київської Русі.

Історичне, культурне та релігійне значення Десятинного храму важко переоцінити, адже на цьому місці була перша, древня, кам’яна святиня Київщини, освячення якої датують кінцем Х століття. Для її побудови й утримання святий князь Володимир Великий виділив десяту частину своїх прибутків, звідки й походить поширена назва храму.

Десятинна церква була повторно освячена в 1039 році за Ярослава Мудрого. У ній були поховані князь Володимир та його дружина Анна, сюди ж перенесено з Вишгорода прах княгині Ольги.

На початку 11 століття Церква постраждала від пожежі, а на початку 12-го — від землетрусу. У 1169-му році пограбована Андрієм Боголюбським, у 1203-му — Рюриком Ростиславовичем. Зруйнована під час монгольської навали 1240 року. Відновлення церкви приписували митрополиту Петру Могилі, який в середині 17 століття нібито влаштував невеличку церкву у південно-західному куті руїн. Насправді він лише законсервував залишки давнього храму, замінивши дерев’яну стіну, що закривала тильний отвір, на цегляну.

Нову кам’яну церкву збудували в 1828–1842 роках. За радянської влади рішенням ВУЦВК від 19 серпня 1929 року її було закрито та передано Інспектурі з охорони мистецтва і старовини. Богослужіння було припинено 2 жовтня 1929 року. Згідно з постановою Політбюро ЦК КП(б)У від 26 березня 1936 року церкву було розібрано, а цеглу було використано для будівництва Музею історії України.

У 2007 році з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Володимира почалось відновлення Десятинної церкви, а у 2012 році релігійна громада Української Православної Церкви отримала право власності на Десятинний храм Різдва Пресвятої Богородиці у Шевченківському районі м. Києва на підставі Рішення Шевченківського районного суду м. Києва від 15.02.2012 (справі № 2-10218/11). Запис про право власності 1788799 про державну реєстрацію права власності на нерухоме майно зроблено на підставі Рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень № 4268791 від 24.07.2013.

Знесення храму відбувалось в рамках виконавчого провадження № 72961844, що здійснюється Шевченківським відділом ДВС у місті Києві, яким зобов’язано Релігійну громаду Української Православної Церкви Десятинний храм Різдва Пресвятої Богородиці у Шевченківському районі м. Києва усунути перешкоди Національному музею історії України у користуванні земельною ділянкою та за власні кошти знести храм.

Слід зазначити, що державний виконавець звертався до суду з заявою про зміну порядку виконання судового рішення на виконання без участі релігійної громади, але 29 лютого 2024 року Господарським судом м. Києва винесено ухвалу про відмову в задоволенні заяви державного виконавця про зміну способу виконання.

08 квітня 2024 року Національний музей історії України, який є стягувачем у виконавчому провадженні, оголосив збір для реалізації судового рішення; 09 квітня 2024 року — повідомив, що необхідну суму коштів зібрано.

18 квітня 2024 року між Національним музеєм історії України (Замовник), Благодійною організацією «БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД РОЗВИТКУ НАЦІОНАЛЬНОГО МУЗЕЮ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ» (Платник) і Товариством з обмеженою відповідальністю «СМАЙЛ КОНСТРАКШН» (Підрядник) укладено Договір підряду № 18/04-24-1СК, відповідно до якого Товариство з обмеженою відповідальністю «СМАЙЛ КОНСТРАКШН» зобов’язується виконати комплекс демонтажних робіт механізованим способом зі знесення об’єкта самочинного будівництва, а саме: нежитлової будівлі (знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Володимирська, будинок 2, з вивозом будівельного сміття за межі будівельного майданчика) та у встановлений строк передати виконані Роботи, а Замовник та Платник, відповідно, — прийняти та оплатити належним чином виконані Роботи.

26 квітня 2024 року старшим державним виконавцем Шевченківського відділу ДВС у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції Молотиловою Вікторією Володимирівною винесено постанову «Про залучення суб’єкта господарювання до проведення виконавчих дій», а саме залучено ТОВ «Смайл Констракшн».

29 квітня 2024 року направлено вимогу державного виконавця у строк до 06.05.2024 Релігійній громаді Української Православної Церкви Десятинний храм Різдва Пресвятої Богородиці у Шевченківському районі м. Києва забезпечити звільнення самочинно збудованого об’єкта нерухомого майна; ТОВ «Смайл Констракшн» 07.05.2024 о 06 год 30 хв — під час проведення виконавчих дій забезпечити виконання робіт зі знесення самочинно збудованого об’єкта нерухомого майна.

30 квітня 2024 року старшим державним виконавцем Шевченківського відділу ДВС у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції Молотиловою Вікторією Володимирівною винесено постанову «Про залучення працівників органів внутрішніх справ» з метою вжиття заходів для забезпечення публічної безпеки і порядку під час примусового виконання судових рішень і рішень інших органів (посадових осіб), а також вжиття заходів, спрямованих на усунення загроз життю та здоров’ю державних виконавців.

Звертаємо увагу, що укладений Договір підряду № 18/04-24-1СК від 18 квітня 2024 року порушує порядок примусового виконання судових рішень, оскільки згідно з п. 20 ч. 3 ст. 18 Закону України «Про виконавче провадження» виконавець під час здійснення виконавчого провадження має право, в тому числі, залучати в разі потреби до проведення чи організації виконавчих дій суб’єктів господарювання, у тому числі на платній основі, за рахунок авансового внеску стягувача, тобто Національного музею історії України.

Наголошуємо, що відповідно до чинного законодавства примусове виконання судових рішень покладено державою на виконавців, а не стягувачів; саме державний виконавець може залучати суб’єктів господарювання, а не стягувач; фінансування відповідних додаткових витрат у виконавчому провадженні, пов’язаних із залученням суб’єкта господарювання, здійснюється шляхом авансування, а не шляхом укладення стягувачем господарських договорів із третіми особами.

Релігійна громада Української Православної Церкви Десятинний храм Різдва Пресвятої Богородиці у Шевченківському районі м. Києва з метою захисту своїх прав неодноразово зверталася до суду, водночас численні заяви та скарги поверталися та не були належним чином розглянуті. Деякі судді Господарського суду м. Києва під різними приводами уникали розгляду скарги Релігійної громади.

Таким чином, Релігійна громада Української Православної Церкви Десятинний храм Різдва Пресвятої Богородиці у Шевченківському районі м. Києва навіть не мала права на ефективний засіб правового захисту, гарантований ст. 13 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. Слід зазначити, що будь-якої інформації щодо проведення виконавчих дій 16.05.2024 року у Автоматизованій системі виконавчих проваджень не містилось.

Таким чином, слід констатувати, що знесення Володимиро-Ольгинського храму Десятинного монастиря Різдва Пресвятої Богородиці Української Православної Церкви відбувалось із порушенням як національних, так і міжнародних норм права.

В той же час звертаємо увагу, що це вже третій випадок знесення освячених храмів, які належать релігійним громадам УПЦ. Зокрема, 14.02.2022 року було знесено приміщення, в якому був розташований храм релігійної громади УПЦ на честь Преображення Господнього в м. Івано-Франківськ, а 06.04.2023 року у місті Львові знесли храм релігійної громади УПЦ на честь святого рівноапостольного князя Володимира.

Звертаємось до Генеральної прокуратури України, Державного бюро розслідувань, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства юстиції України щодо перевірки обставин, пов’язаних з виконавчим провадженням щодо знесення Володимиро-Ольгинського храму Десятинного монастиря Різдва Пресвятої Богородиці Української Православної Церкви, та просимо вважати цю заяву офіційним зверненням щодо реєстрації кримінального провадження та підставою проведення перевірки діяльності Молотилової Вікторії Володимирівни, старшого державного виконавця Шевченківського відділу ДВС у місті Києві.

Просимо врахувати, що втручання в діяльність релігійних громад УПЦ має систематичний характер та пов’язано з діяльністю певних організацій та політичних діячів, метою яких є порушення права на свободу віросповідання та перешкоджання діяльності найбільшої релігійної організації України.

Ураховуючи створення у складі правоохоронних органів окремих структурних підрозділів, які опікуються питанням релігії та мають офіційну статистику щодо кількості звернень релігійних організацій Української Православної Церкви з приводу порушення їхніх прав та перешкоджання діяльності релігійних організацій УПЦ в цілому, вважаємо за необхідне ініціювання невідкладного реагування на дотримання взятих на себе міжнародних зобов’язань, в тому числі рішень Європейського суду з прав людини щодо невтручання держави в діяльність релігійних організацій.

Фото на головній: babel.ua

Просмотров: (308)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *