Священика Рівненської єпархії УПЦ піддають кримінальному переслідуванню за релігійною ознакою — повідомлення про підозру вручили в СБУ на допиті

15 березня 2019 року співробітники СБУ провели допит глави відділу з питань врегулювання міжконфесійних конфліктів при Рівненській єпархії УПЦ протоієрея Віктора Земляного, у результаті якого йому вручили повідомлення про підозру за ч.1 ст 161 та ч.1. ст. 300 Кримінального кодексу України.  

Стаття 161 передбачає кримінальну відповідальність за «умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності або образа почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями», Стаття 300 за «ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості».

Повістку на допит в якості свідка по кримінальній справі № 22017180000000025 протоієрей Віктор отримав 12 березня. 15 березня він та його адвокат прибули в УСБУ в Рівненській області в призначений у повістці час.

Підтримати свого настоятеля приїхали і парафіяни Свято-Воскресенської церкви міста Острог, єпископ Дубенський Пимен, вікарій Рівненської єпархії та представники духовенства.

Після двох з половиною годин отець Віктор вийшов з відділку, де його зустрічала паства. Про що йшлося на допиті, не відомо, оскільки права розголошувати зміст розмови у священика немає. Свого настоятеля жінки зустріли з квітами й словами підтримки.

Перед початком допиту протоієрей Віктор записав звернення, у якому підкреслив, що його активна позиція по відстоюванню прав і свобод віруючих Рівненщини не подобається чиновникам місцевої адміністрації та іншим представникам влади.

За останній період вдалося повернути три храми, які було незаконно захоплено у 2015-2017 рр. та попередити захоплення 27 церков релігійних громад Української Православної Церкви на Рівненщині.

Священик запевнив, що буде продовжувати свою діяльність, згідно своїх повноважень по забезпеченню міжконфесійного миру в Рівненській єпархії та, у разі продовження тиску на нього та інших віруючих єпархії, звертатиметься за захистом у міжнародні правозахисні організації.

Коментуючи ситуацію, голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов підкреслив: «Сьогодні ми стали свідками кримінального переслідування за релігійною ознакою, ніби то за розпалювання релігійної ворожнечі. В котрий раз ми переконуємось, що СБУ шукають релігійну ворожнечу там, де її немає і не  помічають очевидних фактів розпалювання релігійної ворожнечі щодо віруючих та релігійних громад Української Православної Церкви».

Просмотров: (382)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *