Представники УПЦ взяли участь у зустрічі Всеукраїнської Ради Церков із Прем’єр-міністром

22 лютого 2019 року в Києві відбулася зустріч членів Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій з Прем’єр-міністром України В. Б. Гройсманом. Українську Православну Церкву на зустрічі представляли вікарій Київської Митрополії єпископ Баришівський Віктор та заступник голови ВЗЦЗ УПЦ протоієрей Миколай Данилевич, повідомляє сайт ВЗЦЗ УПЦ.

Представники конфесій і релігійних організацій України обговорили з Прем’єр-міністром низку актуальних питань і проблем, які виникають в житті громад та церковно-державних відносинах.

Зокрема, єпископ Баришівський Віктор у своєму слові сказав наступне: «Україна, як правова та демократична держава, яка взяла курс на європейську інтеграцію, зобов’язалася забезпечувати дотримання не лише базових прав людини, але й європейських принципів, серед яких – автономія релігійних організацій. Проте сучасна ситуація свідчить, що активне втручання представників органів державної влади у внутрішнє життя Церкви, на жаль, порушує не тільки цей принцип, але також і Конституцію України, національне і міжнародне законодавство. Тому сьогодні ми змушені говорити вголос про те, що наших єпископів та священиків, які впродовж десятиліть самовіддано служили і продовжують служити Богові та людям своєї Батьківщини, свого українського краю, планомірно роблять ворогами Української держави».

Владика так зазначив: «Архієреї Української Православної Церкви при виїзді за кордон та поверненні із-закордону змушені проходити посилений контроль та допит. Майже щоденно нам поступає інформація про силові захоплення сторонніми особами храмів УПЦ на користь іншої конфесії. Такі дії супроводжуються сутичками та протистояннями, а в окремих випадках і побиттям наших віруючих людей. Ми не претендуємо на те, що належить іншим релігійним організаціям, але захищаємо своє і просимо не відбирати у нас того, що збудовано руками наших сучасників та предків — роками намолених храмів і монастирів».

«Сьогодні наші віряни, які роками щонеділі та у святкові дні ходили до свого храму, власними мозолями та коштами будували його, змушені стояти на морозі під його стінами та слізно молитися Богу про можливість знову ступити на церковний поріг», — додав архієрей і зауважив, що «не таку віру, де замість поваги та любові – ненависть у серці, нецензурні слова на вустах та болгарка в руках, приніс на землю Христос. Його справжній заповіт – це любов і прощення, а головна зброя християнина – це молитва».

Разом із тим, єпископ Віктор завірив, що «наша Церква була, є і буде конструктивно налаштованою та відкритою до всякої співпраці на благо України та її народу. В міру своїх сил ми будемо і надалі самовіддано трудитися задля країни та людей, а відтак ми не просимо для себе якихось послаблень чи привілеїв, але відстоюємо повагу до Церкви, яка об’єднує значну кількість українських громадян. Ми хочемо пишатись нашою Українською державою, в якій зразково діє закон і справедливість, де кожен відчуває себе захищеним».

Владика висловив надію, що мудрість, повага та взаєморозуміння, які споконвіку притаманні українцям, стануть запорукою досягнення миру і єдності в Українській державі.

Просмотров: (17)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *