У двох селах Рівненської області відбулася чергова рейдерська атака на храми УПЦ

Прихильники «ПЦУ» не залишають спроб відібрати храми Української Православної Церкви в селах Повча і Маща.

Навколо храмів УПЦ в селі Повча Дубенського району та в селі Маща Костопільського району Рівненської області триває силове протистояння. На місці конфліктів були присутні поліція та сторонні люди в камуфляжах, повідомляє сайт СПЖ.

У суботу, 1 червня 2019 року, церковна сутичка розгорілася навколо церкви на честь Іоанна Богослова в селі Маща. Очевидці розповіли, що активісти «ПЦУ» прийшли на територію храму з щойно оформленими документами і вимагають, щоб віруючі УПЦ поступилися їм церквою.

«Поки поліція не вчиняє ніяких дій, тримається осторонь від конфлікту, проте в приватній бесіді начальник Костопільського райвідділу поліції пан Бортник мені сказав, що якщо громада ПЦУ подасть прохання до виконавчої служби, вони втілять це в життя і усунуть нашу громаду, – прокоментував ситуацію протоієрей Віктор Земляний, керівник відділу щодо міжконфесійного врегулювання при Рівненській і Сарненській єпархіях УПЦ. – У відповідь я йому розповів про ситуацію в селі Бадівка Острозького району, де наша громада, маючи всі документи на церкву і рішення судів на свою користь, тричі подавала прохання в виконавчу службу, а храм досі так і належить УПЦ КП. Так де справедливість?».

Відомо, що в селі Маща прихильники ПЦУ зареєстрували свою релігійну громаду на підставі рішення, прийнятого на зборах територіальної громади села. При цьому рішення парафіяльних зборів громади УПЦ, на якому віруючі більшістю голосів підтримали канонічну Церкву, було повністю проігноровано.

У конфлікті, який відбувся біля храму УПЦ на честь Іоанна Богослова в Мащі, взяли участь чоловіки в камуфляжі. За свідченням очевидців, це ті самі люди, які допомагали церковним рейдерам в селі Лісополя Костопільського району.

Цього ж дня вранці силове протистояння біля храму УПЦ розпочалося і в селі Повча. На територію церкви привезли прихильників «ПЦУ» з сусідніх сіл і чоловіків з «Козацької варти», які в 2015 – 2016 році допомагали відбирати храми в Птичі, Рачині і Білогородці Дубенського району.

Нагадаємо, 30 травня в селі Іваничі Рівненській області опечатали Свято-Троїцький храм УПЦ.

Просмотров: (37)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *