У с. Постійне на Рівненщині «активісти ПЦУ» побили вірянок УПЦ — жінки знаходяться в лікарні

20 червня 2019 року, близько 19-ї вечора, в селі Постійне Костопільського району Рівненської області біля сотні агресивних прихильників «ПЦУ» під час спроби захоплення церковного будинку, у якому проживає з неповнолітніми дітьми настоятель Петропавлівської парафії, побили вірянок УПЦ. Як розповів для Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Мальчук, у результаті нападу в однієї жінки зламано ніс, у іншої струс мозку, ще одну госпіталізувала “швидка” з тяжкими побоями.

За словами клірика Полісько-Сарненської єпархії, били жінок чоловіки, які в переважній більшості були на підпитку. А в цей час поліція, яку викликала постраждала сторона, стояли осторонь і тільки спостерігали за тим, що відбувається.

«Біля сотні агресивно налаштованих селян, явно не у тверезому стані, прорвалися на територію під будинок з якимось сумнівними документами і почали вимагати впустити їх всередину для буцім-то опису майна, — розповів настоятель о. Олександр. — Коли наші люди не погодилися на це і встали перед хатою, то вони їх просто почали силою відкидати зі сходів. Ці нетверезі чоловіки почали бити наших жінок – у результаті у однієї з них зламано ніс, у іншоюї струс мозку, ще одна отримала удар в живіт, їх відразу госпіталізувала «швидка» — вони і зараз знаходяться в лікарні. Під час цього нападу вони побили вікна, зірвали двері… Поліція тоді стояла осторонь, замість того, щоб хоча б стати між сторонами».

Отець Олександр підкреслив, що має усі документи на будинок, у якому прописаний разом з неповнолітніми дітьми, проте, ані нападників, ані поліцію це особливо не цікавило.

«Поліція мотивувала свою бездіяльність тим, що їх всього 5-ро, а агресивних активістів біля сотні. Проте й підмогу викликати не поспішали. Тільки близько 24-ї ночі приїхала слідча оперативна група з Костополя, хоча викликали ми їх ще біля 20-ї. Почали брати свідчення, прийняли заяви і вже близько першої години ночі люди почали розходитися, залишилася чергова поліція».

Отець Олександр розповів, що під’їхав в село, коли вже сутичка тривала, після чого так і не зміг потрапити у власну оселю, заблоковану прихильниками «ПЦУ». Священик повідомив, що йому довелося ночувати у будинку батьків, оскільки у власну хату його не допустила поліція. На щастя, на момент атаки його дружина та діти теж були у родичів, де й залишилися на нічліг.

Раніше, 3 квітня 2019 року, активістами «ПЦУ» було захоплено Петропавлівський храм, тоді керівництво місцевої влади фактично санкціонувало зрізання замків на церкві, а безперешкодний доступ до дверей забезпечили правоохоронці. Тоді ж парафіяни подали заяву до Суду на Рівненську ОДА, у зв’язку з тим, що чиновники зареєстрували парафію «ПЦУ» за нелегітимними документами з тими ж реєстраційними даними, що і в релігійної громади УПЦ. 4 квітня близько 40-ка вірян відвідали РОДА, де їм пообіцяли опечатати храм до рішення Суду. Проте традиційно своїх обіцянок не дотрималися. Після рейдерського захоплення храму за підробними документами, прихильники «ПЦУ» спробували у такий самий спосіб захопити й церковний будинок. При цьому, відчуваючи безкарність за власні дії, не побоялися вдаватися до відкритого хуліганства та насильства.

В єпархії підкреслюють, що релігійна громада, яка має усі документи на право власності на церкву та будинок, відстоює та продовжуватиме відстоювати свої законні права у Суді.

Дивитися відео за посиланням

Просмотров: (368)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *