У єпархії УПЦ закликали Гройсмана знайти для «ПЦУ» нове приміщення у Вінниці

Через те, що колишній митрополит Симеон (Шостацький) привласнив чуже майно, Вінницька єпархія УПЦ залишилася і без кафедрального собору, і без адміністративної будівлі.

Якщо для розв’язання нереальних проблем «ПЦУ» знайшли будівлю в Києві, то чому так само не можна зробити й у Вінниці, де вже протягом пів року зберігається дуже напружена міжконфесійна ситуація у зв’язку з присвоєнням колишнім правлячим архієреєм Симеоном чужого майна, поцікавилися у Вінницькій єпархії УПЦ після того, як уряд Володимира Гройсмана передав «ПЦУ» будівлю в центрі Києва.

«Рішення неоднозначне, якщо не сказати – скандальне, – відзначили в єпархії УПЦ. – Правда, справа не тільки в тому, що прем’єр-міністр світської держави офіційно заявляє про підтримку його урядом певної релігійної організації. І навіть не в тому, що на будівлю, яку тільки що віддали новоствореній церковній структурі, вже кілька років претендували лютерани. Претендували, до речі, не безпідставно, але, як виявилося, безуспішно».

В єпархіальній прес-службі зазначили на ще один аспект, який «не дуже помітний, якщо дивитися зі столиці, однак для Вінниці чи не найпомітніший».

«Вінниця – рідне місто прем’єра Гройсмана. Саме тут, на посаді міського голови, він починав політичну кар’єру. Володимиру Борисовичу добре відомо, що на відміну від Києва, міжконфесійна ситуація на його малій батьківщині вже більше ніж пів року досить напружена. І головний чинник напруги – місцева єпархія ПЦУ, яку очолює добре і давно знайомий прем’єру митрополит Симеон (Шостацький)», – підкреслили в єпархії.

Вінницькі священнослужителі нагадали, що ще в грудні минулого року колишній митрополит Симеон, переходячи в ПЦУ, «прихопив» із собою кафедральний собор УПЦ і будинок єпархіального управління, хоча мав повну підтримку влади і міг отримати від неї будь-яку допомогу.

«І влада, яка нібито зацікавлена ​​в міжконфесійному мирі, не запропонувала йому ніякої альтернативи. А альтернатива, як бачимо, весь цей час була і навіть зараз існує. Передачу будівлі на Лютеранській зробили чи не за один день – бажання перших осіб держави творять чудеса. І це при тому, що істотних проблем з нерухомістю в Києві у ПЦУ немає. То чи не доцільним було запропонувати митрополиту Симеону «забезпечити діяльність» не через привласнення собі чужого майна, а шляхом розміщення власного єпархіального управління в переданій для цього будівлі? Можна було піти тим самим шляхом і стосовно Вінницької єпархії УПЦ, яка одночасно втратила і головний храм і адміністративну будівлю. Якщо для розв’язання нереальних проблем ПЦУ знайшли будівлю в Києві, то для розв’язання нагальної проблеми єпархії, пограбованої колишнім керуючим, знайти будівлю у Вінниці зовсім нескладно. Для того, звісно, хто має бажання», — поцікавилися в єпархіальній прес-службі.

«Але, як бачимо, до переліку бажань майже колишньої влади не входять міжконфесійний мир, ні рівне ставлення до всіх релігійних організацій, ні забезпечення дотримання прав людини», – відзначили в єпархії, додавши, що залишилося тільки спостерігати, чи змінить ситуацію в Вінниці зміна влади.

Раніше прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив про те, що Уряд України готовий всебічно сприяти процесу становлення «ПЦУ» в рамках своїх повноважень і можливостей. Після того, як Кабінет міністрів України передав «ПЦУ» приміщення в центрі Києва, на які багато років претендували лютерани, представники лютеранської церкви України відзначили, що це поганий знак для україно-німецьких відносин.

Просмотров: (14)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *