Прихильники «ПЦУ» вимагають від Чернівецької ОДА перереєструвати громади УПЦ

15 серпня 2019 року вісім провокаторів увірвалися в будівлю Чернівецької обласної держадміністраціії з вимогою до в.о. голови ОДА М. Павлюка примусово і терміново перереєструвати громади УПЦ в «ПЦУ». Як виявилося згодом, одним із головних лобістів незаконного переведення громад у «ПЦУ», прикриваючись псевдопатріотизмом, виступає заполітизована віруюча УГКЦ. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на прес-службу Чернівецько-Буковинської єпархії.

Прихильники «ПЦУ» зокрема заявили в.о. голови Чернівецької ОДА, що вимагають негайно — «за 5 хвилин!» — перереєструвати храми Української Православної Церкви, тільки в цьому випадку вони покинуть приміщення Чернівецької ОДА.

При цьому, як зазначили в прес-службі Чернівецько-Буковинської єпархії, ці активісти видають себе за парафіян, однак не є парафіянами храмів Буковини, які вони, втім, вимагають переводити в новостворену церковну структуру.

«Класична схема, коли люди, які жодного відношення не мають до громад Рингача, Михайлівки, Червоної Діброви, Задубрківки, Васловівців та ін., які не проживають там, не ходять там до церков, вирішили, що їм належить право вершити долі людей на Буковині», — відзначили в Чернівецько-Буковинській єпархії.

В єпархії також нагадали, що за фактами захоплення храмів відкриті кримінальні виробництва, і в судах тривають слухання. «Але є люди, які вважають, що Буковина — оазис беззаконня, що це особливе місце, де не діють Закони України, — додають у прес-службі. — Ось так розбудовується “ПЦУ” на Буковині — чужими від церковного життя людьми проти волі парафіян».

Водночас у єпархіальній прес-службі звернули увагу на такий нонсенс, що процес незаконної перереєстрації громад УПЦ у «ПЦУ» на Буковині курує взагалі прихильниця УГКЦ.

«З’явилися нові обличчя для нової хвилі антицерковної кампанії щодо “віджиму” православних храмів на Буковині — Хомко Лариса Петрівна та Філіпчук Марія Іванівна», — повідомили в Чернівецько-Буковинській єпархії.

«…Ми будемо вас підтримувати, бо ви звернулися до людей, які борються за Україну не перший рік! Будемо підтримувати все, що стосується України. На кожному кроці… Тому що саме так виборюють Україну… Ми відстоюємо ваші інтереси», — виголошували такі трафаретні гасла ці жінки.

Однак на зафіксованому відео видно, як активістки представляються парафіянами с. Рингач, та згодом парафіяни просять цих самих людей представитися, бо вперше їх бачать, хоча, за легендою, нібито саме цих активісток вони і просили допомогти. «Як завжди, простий народ використовується як “масовка” для найнятих осіб у боротьбі проти канонічної Церкви», — зауважили в єпархії.

Слід зазначити, що під час виступу нової прихильниці, яка також є соратницею голови політичної фракції «Народний фронт» у колишньому складі парламенту, перереєстрації громад УПЦ Марїі Філіпчук перед «кліриками« і прихильниками «ПЦУ», свою роль у протиправному процесі вона розглядає не тільки з прагматичної точки зору — вона акцентує увагу на «спільному корінні і єдності “ПЦУ” і УГКЦ», начебто «уніати — це православні». При цьому М.Філіпчук не гребує не тільки відвертими перекручуваннями фактами, але і неправдою.

Так, вона заявила про те, що «ПЦУ визнав весь світ» та що «ПЦУ — найбільш гонима церква в Україні». Хоча, як відомо, жодна Помісна Православна Церква, крім Фанара, не визнає новостворену структуру. Другий момент просто є нісенітницею, беручи до уваги офіційну статистику захоплення та примусового «переведення» храмів УПЦ.

Натомість здійснення та провокування таких беззаконних процесів, спрямованих проти канонічної УПЦ, в яких, як бачимо, відкрито беруть участь люди не церковні, а пов’язані з політикою, є ніщо інше, як штучне роздмухування міжконфесійного конфлікту на Буковині, що може мати непоправні наслідки.

Просмотров: (11)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *