ДБР на А. Юраша відкрило кримінальну справу за фальсифікацію звинувачень проти прот. Віктора Земляного — ЗМІ

Державне бюро розслідувань порушило кримінальне розслідування проти директора департаменту Мінкульту у справах релігій і національностей Андрія Юраша за фальсифікацію у справі проти голови відділу з питань врегулювання міжконфесійних конфліктів при Рівненській єпархії УПЦ, протоієрея Віктора Земляного. Про це 10 вересня 2019 року повідомили «Вести».

Зазначається, що Андрій Юраш на своїй посаді не обмежувався лобіюванням антицерковних законів та перешкоджанням у реєстрації статутів УПЦ. Участь у фальсифікації звинувачення проти священника Рівненської єпархії протоієрея Віктора Земляного, припускають «Вести», сильніше за все вдарила по претензіях Юраша на продовження роботи у своєму напрямку після зміни влади.

«Потужніше за все позиції Юраша підриває відкриття проти нього кримінальної справи по лінії ДБР. Приводом слугував висновок («Релігієзнавчі висновки»), виданий Андрієм Юрашем ще у 2017 році, – у ньому, за даними правоохоронних органів, фігурує прізвище глави відділу з питань урегулювання міжконфесійних конфліктів при Рівненській єпархії УПЦ, протоієрея Віктора Земляного», – йдеться у публікації.

На підставі «висновків» Юраша два роки тому й відкрили справу проти священника: йому вручали повідомлення про підозру за ст. 161 КК (порушення рівноправ’я громадян залежно від їхнього ставлення до релігії). Отримати сам документ журналістам не вдалося, однак, швидше за все, у ньому йдеться про інтерв’ю отця Віктора та його участі у фільмах режисера Аркадія Мамонтова (РФ) «Гоніння» та «Операція «Мазепа», пишуть журналісти.

Саме цей документ ліг в основу кримінальної справи проти самого Юраша, котре зараз веде Шевченськівське КП Києва: у фабулі йдеться про те, що «…посадова особа Мінкульту України, навмисно, з метою надання органу досудового розслідування можливості штучного створення доказів звинувачення, використав своє службове становище всупереч інтересам служби, порушивши свої безпосередні обов’язки, діючи з метою створення негативного іміджу релігійної організації «Київська митрополія УПЦ» шляхом дискредитації її провідних служителів, склав документ під назвою «Релігієзнавчі висновки», чим нашкодив… Земляному В.О.».

Пересмикування відкрилось навесні 2019 року, коли у ДБР вирішили вивчити питання правомірності кримінального переслідування протоієрея Віктора Земляного.

«У підсумку кримінальна справа була відкрита вже проти прокурора і слідчого, котрі вели справу отця Земляного, і ті раптом заговорили. По-перше, в них спільна позиція: «Ми – виконавці, а команда прийшла з Києва». По-друге, назвали прізвища Андрія Юраша та Віктора Кононенка, заступника глави СБУ», – зазначає співрозмовник «Вестей».

Прізвище Кононенка, нагадаємо, часто називають у якості організатора/куратора проведення Об’єднавчого собору. Тоді у ЗМІ пройшла інформація про те, що спецслужба під різними приводами намагалась привезти до столиці понад 10 єпископів УПЦ з тим, щоб забезпечити їхню участь у Соборі разом з «ієрархами УАПЦ та УПЦ КП».

Просмотров: (307)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *