Представники УПЦ взяли участь у зустрічі ВРЦіРО з міністром МВС Арсеном Аваковим

17 вересня 2019 року відбулася зустріч Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій з міністром внутрішніх справ України Арсеном Аваковим. З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія участь у заході взяли Голова Синодального відділу УПЦ із взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями України митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин та Голова Синодального Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов.

Голова Синодального відділу УПЦ із взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями України висловив подяку від Блаженнішого Митрополита Онуфрія за забезпечення правопорядку під час проведення всеукраїнських хресних ходів, а також інших хресних ходів, які проводяться в різних куточках країни віруючими УПЦ.
«Безпека та охорона громадського порядку під час відкритого вираження своїх релігійних переконань для віруючих людей є свідченням миролюбства, порозуміння, демократичності, справедливості та толерантності у державі», — підкреслив митрополит Августин.
Далі владика звернув увагу на порушення прав віруючих та релігійних громад Української Православної Церкви на місцях: на втручання у життєдіяльність парафій та на проблему захисту храмів та церковних будівель.
«Нами зафіксовано найбільше порушення прав віруючих у Тернопільській, Івано-Франківській, Чернівецькій, Волинській, Рівненській, Хмельницькій та Вінницькій областях, — повідомив міністра ієрарх УПЦ. — …З початку цього року склалась негативна тенденція яка полягає в незаконній перереєстрації статутів релігійних громад УПЦ за участі очільників обласних державних адміністрації, що супроводжується рейдерським захопленням храмів та церковних будівель, побиття священнослужителів та віруючих, підробкою установчих документів релігійних громад, шляхом видачі протоколів територіальної громади за протоколи релігійної громади, або взагалі складання протоколів Парафіяльних зборів особами, які не належать до релігійної громади.
Окрім цього прибічники новоствореної ПЦУ під час захоплення храмів завдають тілесні ушкодження. Ними розпалюється ворожнеча на релігійному ґрунті, лунають заклики до побиття, а інколи і взагалі погроза вбивством. 5 вересня цього року у селі Садів Луцького району Волинської області священику УПЦ погрожували гранатами».
Його Високопреосвященство звернув особливу увагу Арсена Авакова на ситуацію з неприбуття працівників поліції на місце вчинення кримінальних правопорушень. Він розповів, що «у випадках коли спроби захоплення культових будівель є систематичними, працівники поліції не реагують на повідомлення про вчинення кримінальних правопорушень, та відкрито повідомляють священнослужителям Української Православної Церкви, що не дивлячись на повідомлення по лінії 102 працівники правоохоронних органів жодних виїздів здійснювати не будуть».
Також міністра було проінформовано про те, що в деяких регіонах правоохоронні органи не реагують належним чином на порушення прав віруючих УПЦ: «і ми змушені в судовому порядку зобов’язувати їх реєструвати кримінальні провадження».
«Зафіксовані також випадки, коли кримінальні провадження не розслідуються, — продовжив голова Синодального відділу УПЦ. — Тим самим, з однієї сторони показуючи безкарність, а з іншої, привід для інших осіб порушувати в такий спосіб закон держави, також належним чином не інформують заявників про закриття кримінальних проваджень.
Такого роду дії правоохоронців створюють сприятливі умови для рейдерського захоплення майна, яке належить релігійним громадам УПЦ».
У зв’язку з цим митрополит Августин попросив Арсена Борисовича Авакова, як міністра внутрішніх справ, взяти під особистий контроль випадки рейдерського захоплення релігійних громад та припинити порушення прав віруючих УПЦ.
«Ми не вимагаємо привілейованого ставлення до нашої Церкви. Але наполягаємо на дотриманні принципу рівності перед законом всіх віросповідань та релігійних організацій в Україні. В той же час ми відкриті до взаємодії з органами державної влади в рамках Конституції та законів України, — наголосив владика. — Зараз на правоохоронні органи покладена велика відповідальність щодо збереження миру та правопорядку в нашій державі. Маємо надію що Ви докладете максимум зусиль щоб в нашій державі панували законність, мир та порядок».

Як передає сайт МВС, звертаючись до присутніх, міністр внутрішніх справ підкреслив: «Мені дуже не подобається, коли на релігійному ґрунті відбуваються конфлікти. І я хочу зробити все, щоб таких конфліктів не було. Моя позиція: у МВС немає жодних привілеїв для якоїсь церкви або релігійної організації. Це міністерство буде забезпечувати права кожного».

Після зустрічі митрополит Августин передав Міністру МВС факти порушень прав віруючих та релігійних громад УПЦ.

Просмотров: (151)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *