Єпископ Макарівський Гедеон (Харон) виграв суд про повернення українського громадянства

19 вересня 2019 року Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправним і зобов’язав скасувати рішення Державної міграційної служби про позбавлення українського громадянства єпископа Макарівського Гедеона (Харона), вікарія Київської Митрополії УПЦ, настоятеля Десятинного Різдва Пресвятої Богородиці монастиря. Про це йдеться в постанові суду, яке опублікувало видання theБабель.

Суд зобов’язав посадових осіб Управління ДМС у Волинській області внести до відповідних реєстрів інформацію про скасування рішення про позбавлення громадянства єпископа Гедеона і відшкодувати йому грошові витрати на судовий збір.

Вікарій Київської Митрополії УПЦ подав позов проти управління Державної міграційної служби у Волинській області 17 квітня 2019 року.

Ієрарх вимагав визнати незаконним рішення управління Державної міграційної служби України у Волинській області від 21 червня 2018 року, яким було скасовано рішення про отримання ним громадянства за територіальним походженням відповідно до ч. 1 ст. 8 Закону України «Про громадянство України». Окружний адміністративний суд Києва почав провадження у справі 23 квітня.

Нагадаємо, 13 лютого 2019 року єпископ Гедеон при поверненні з США в Україну був затриманий в аеропорту Бориспіль, його паспорт було вилучено, після чого депортували з країни. В США владика провів робочу зустріч з конгресменами уряду, під час якої висвітлив ситуацію, пов’язану з порушенням міжнародних прав віруючих УПЦ, напади на храми Української Православної Церкви, побиття віруючих, утиски священнослужителів з боку радикальних організацій. В Юридичному відділі УПЦ, коментуючи інцидент, припустили, що «має місце порушення прав громадянина України за релігійною ознакою, що може бути пов’язано з його діяльністю, як єпископа УПЦ». «Докладаємо усіх зусиль, щоб захистити єпископа нашої Церкви та будемо надавати йому всю необхідну підтримку, допомогу і сприяння», — зазначили в Синодальному відділі УПЦ.

18 лютого голова СБУ Василь Грицак повідомив, що вікарію Київської митрополії заборонили в’їжджати на територію України, тому що той нібито має три паспорти.

Просмотров: (23)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *