Віруючі з Поліського розповіли, як активісти “ПЦУ” захоплювали їх храм (відео)

Члени релігійної громади Свято-Михайлівського храму УПЦ в селі Поліське Рівненській області, які тепер служать на вулиці під навісом біля будинку настоятеля, розповіли кореспонденту СПЖ, як активісти “ПЦУ” захоплювали їх храм.

Інвалід 1 групи Олександр, який є членом релігійної громади, назвав «жахом» рейдерську атаку на храм.

«Свої люди, з села. Але такі люди, які до церкви майже не ходили. Під час штурму ми утримували їх, утримували, і не змогли утримати. Вони зірвали ворота, побігли до церкви, стояли біля церкви близько години, потім стали ламати замки, – згадав чоловік. – У нас церква знаходиться на сигналізації. Коли стали ламати замки, сигналізація спрацювала і вила на всю округу. Просто жах. Просили їх – опечатаймо церкву, подамо в суд, як суд вирішить, так і вчинимо. Вони не захотіли. Увірвалися в церкву і все ».

Його сестра, Тетяна Андрощук вважає, що Томос приніс в їх село громадянську війну.

«Село розділилося на дві частини. По один бік стояли парафіяни Української Православної Церкви, по іншу – прихильники ПЦУ. Через те, що наш священник виявився в лікарні, підтримати нас приїхали благочинний і батюшки з сусідніх сіл. Коли представники ПЦУ побачили, що з машини виходять батюшки, вони кинулися на них, як на якусь здобич », – поділилася жінка з кореспондентом СПЖ.

Вона повідомила, що під час рейдерської атаки на храм деякі просили прихильників ПЦУ не чіпати священнослужителів.

«Ми стали на їх захист і почалася сутичка. Ми їх просили: не робіть цього. Одна мати просила сина: відійди і не чіпай священника, це великий гріх. Люди падали. Це є і на відео, але на них не звертали уваги», – зазначила прихожанка храму.

Андрощук особисто попросила співробітника правоохоронних органів забезпечити безпеку її брата-інваліда, проте той відійшов в сторону, хоч і пообіцяв захистити Олександра.

«Але на цього Сашу ніхто не звертав уваги. Вони (представники ПЦУ – Ред.) Нам просто кричали: навіщо ви його туди поставили? Ви прикриваєтеся інвалідом. Вони моїй мамі прямо в очі кричали, що вона не мати, раз поставила його туди. І я його просила: Саша, від’їжджай, тому що поламають коляску. А він відповів, що не від’їде і буде стояти до останнього», – додала жінка.

За словами настоятеля храму протоієрея Степана Корочука, за 24 роки його служіння ніколи в селі не було такої ворожнечі між жителями, як зараз.

«Між віруючими і тими, хто раніше в храм не ходив, ніколи не було ніяких конфліктів, але зараз все змінилося. Влада вселили частини села (не відвідувати раніше храм), що вони – патріоти, а тому повинні ходити в “патріотичну Церкву”. “Непатріот” же з УПЦ служити в храмі не гідні», – прокоментував він ситуацію, що склалася.

Священнослужитель розповів, що релігійній громаді Свято-Михайлівського храму УПЦ належать документи на церковну будівлю.

«Є право власності, технічний паспорт як на будинок, так і на церкву. Є код, печатку. Вони на нашу адресу самочинно зареєстрували свою громаду. Хто їм в цьому допоміг – невідомо. Але це сталося без згоди нашої громади, – зазначив він. – Наша громада провела збори парафії, ми вели протокол, зібрали підписи, що ми хочемо перебувати в лоні православної Церкви під керівництвом Блаженнішого Онуфрія ».

За словами віруючих, активісти ПЦУ не погодилися опечатати храм і дочекатися рішення суду. Серед прихильників нової церковної структури в день захоплення церкви були і чиновники, і бюджетники – колишня директор школи, колишній учитель, голова сільради, згадала прихожанка Андрощук.

«Думки у людей одні: в тому, що трапилося, винна попередня влада. Президент України хотів завоювати не знаю вже що, і декларував об’єднання. А вийшло так, що село ворогує і я вам не можу передати наскільки. Зараз в селі дійсно йде справжня громадянська війна. Люди один одного ображають. І прихильники ПЦУ навіть не йдуть на контакт, у них була тільки одна мета – потрапити в храм», – підсумувала жінка.

Нагадаємо, близько 19.00 17 квітня активісти ПЦУ в селі Поліське виламали двері храму УПЦ за допомогою лома і захопили церкву. Замки на храмі рейдери зрізали в присутності поліції.

Просмотров: (36)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *