Громада Свято-Вознесенського храму в Присліпі захищає свої права в суді

Парафіяни, які подали позов про скасування незаконної реєстрації громади “ПЦУ”, погодилися до кінця судового розгляду закрити храм і збираються на молитву у дворі церкви.

Парафіяни Свято-Вознесенського храму УПЦ в селі Присліп Міжгірського району Закарпатської області вже кілька тижнів збираються на молитву на церковній території, чекаючи рішення суду за своїм позовом. Після спроби злому дверей активістами “ПЦУ” храм, за домовленістю жителів, залишається закритим. Про це повідомляє СПЖ з посиланням на Міжгірське благочиння Хустської єпархії УПЦ.

Активу “ПЦУ” вдалося зареєструвати в селі свій статут. Реєстрацію статуту провели розпорядженням голови Закарпатської ОДА № 463 від 29 серпня 2019 року. Також оголошення про «перехід села Присліп в ПЦУ» зробив «ієрарх» нової церковної організації Віктор Бедь. Через деякий час нечисленні прихильники ПЦУ в Прислопі спробували заволодіти одним з двох сільських храмів – Свято-Вознесенською церквою в так званому «нижньому» Присліпі. Як повідомляють в громаді УПЦ, вони навіть встигли зламати замки, проте парафіяни, які збіглися до храму, відстояли свою святиню: люди навіть чергували біля храму, щоб не допустити рейдерського захоплення.

Як стало відомо СПЖ, в громаді УПЦ сумніваються, що ініціатори «переходу» набрали необхідні 2/3 голосів, щоб зареєструвати законну зміну юрисдикції. У благочинні УПЦ активістів ПЦУ просили показати списки тих, хто підписався за нову церковну структуру, пообіцявши, що, якщо підписів дійсно вистачає, церкву віддадуть. Однак списків їм ніхто не показав, однак, в свою чергу, громада УПЦ зібрала близько 150 підписів на свою користь (в тій частині села, в якій знаходиться Свято-Вознесенський храм), і після чергового загострення конфлікту в день Різдва Пресвятої Богородиці ще раз провели збори церковної громади УПЦ. Прихід підтвердив, що юрисдикцію не змінює.

Відповідно до рішення парафіян, до суду було направлено позов про скасування реєстрації статуту ПЦУ в Присліпі. Щоб не загострювати ситуацію, віруючі погодилися до кінця судового розгляду закрити храм і збираються на молитву у дворі церкви.

У благочинні повідомили, що активних прихильників ПЦУ в селі дійсно близько двох десятків, і віруючим вистачає сил відстоювати свій храм самостійно. На фото, яке опублікував Бедь, з ним знаходиться всього 10 чоловіків – делегація активу нової церковної організації з Присліпа.

Нагадаємо, обидві громади УПЦ в селі Прислоп навесні цього року підтвердили своє бажання залишатися в Українській Православній Церкві. І Свято-Вознесенська, і Свято-Миколаївська парафії провели на початку конфлікту відповідні збори релігійних громад, щоб захистити свої храми від зазіхань.

Просмотров: (124)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *