У с. Рачин на Рівненщині освячено новозбудований храм замість захопленого (відео)

4 листопада 2019 року, в день свята Казанської ікони Божої Матері, в селі Рачин Дубенського району Рівненської області освятили новий храм УПЦ на честь святої великомучениці Варвари і відслужили в ньому першу літургію. Церкву збудували за три роки замість захопленої прихильниками “УПЦ КП”. Про це повідомляє прес-служба Рівненської єпархії.

З благословення митрополита Рівненського і Острозького Варфоломія очолив єпископ Дубенський Пимен. Владиці співслужили секретар єпархії протоієрей Олександр Єгоров, благочинні Дубенських двох благочинь, настоятель храму протоієрей Андрій Декер та чисельне духовенство Рівненської та сусідніх єпархій.

На малому вході настоятель храму за труди на благо Церкви, будівництво храму та утвердження віри серед народу, був нагороджений хрестом з прикрасами.

За Літургією молилися за мир в Україні та єдність святого Православ’я.

На завершення по традиції було відслужено молебень з обходженням навколо храму.

Владика Пимен привітав настоятеля та прихожан храму зі знаменною подією на парафії, передав благословення та побажання добра, миру і злагоди від митрополита Варфоломія.

“Сьогоднішня подія, є святом Божої істини, яку ніколи не треба нікому доказувати. Цю істину треба показувати своїм життям. Ви щасливі, бо любите одне одного, а через це виконуєте головну заповідь Божу. Нехай Господь благословить вас, ваші труди, щоб цієї святині ніхто ніколи не осквернив, а щоби тут спасали свої душі багато поколінь віруючого народу”, – сказав архієрей.

Благодійники були нагороджені благословенними грамотами Предстоятеля та правлячого архієрея.

Отець Андрій подякував усім хто долучився до благої справи будівництва Божого дому. Особливу подяку висловив Предстоятелю Блаженнішому Онуфрію, Митрополиту Київському та всієї України, митрополиту Бориспільськом Антонію, які теж не оминули своєю увагою та матеріальною підтримкою будівництво.

Святкування завершилося святковою трапезою.

Будівництво храму тривало три роки, за цей час представники місцевої влади неодноразово намагалися перешкодити добрій справі.

У 2015 році, керівник відділу з питань міжконфесійного врегулювання при Рівненській єпархії УПЦ протоієрей Віктор Земляний намагався залагодити в селі релігійний конфлікт.

«Стійкість наших віруючих мене надихала, і я розповідав про це в Київській Митрополії. Наш Предстоятель теж перейнявся долею громади і благословив митрополита Антонія, керуючого справами Київської Митрополії, зібрати кошти на будівництво нової церкви в Рачин, фінансово також приєднався єпископ Баришівський Віктор і народний депутат України Вадим Новинський», – згадав протоієрей Віктор у коментарі СПЖ.

Земельну ділянку під будівництво нового храму пожертвувала прихожанка релігійної громади Рівненської єпархії УПЦ Руслана Бовченюк. Однак оформити ділянку довго не вдавалося – сільські чиновники заважали оформити ділянку відповідним чином, а потім не давали легалізувати документи і на початок зведення храму.

«Ми почали будівництво Дому Божого в січні 2016 року. Будували храм стрімко і наполегливо. Багато що люди робили своїми силами, фінансово допомагали жертводавці, яких Господь приводив звідусіль протягом цих трьох божевільних, але таких прекрасних років. Я щиро сьогодні вдячний всім, хто був поруч», – підкреслив настоятель нового храму протоієрей Андрій Декер.

1 вересня 2014 року представники “Київського Патріархату” захопили рачинську церкву в ім’я Казанської ікони Божої Матері, позбавивши православну громаду права молитися у власному храмі. 17 грудня 2016 року звершили закладку храму. Однак переслідування громади на цьому не закінчилися – прихильники Київського Патріархату за підтримки радикалів «Козацької варти» та сільського голови Олександра Кривічуна вимагали зупинити будівництво церковного будинку і припинити здійснювати богослужіння в каплиці на честь святої великомучениці Варвари. 4 листопада 2018 року у ще не освяченому новому храмі УПЦ в Рачин звершили першу літургію.

Просмотров: (149)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *