У Вінницькій єпархії повідомили, що до крадіжки в Лука-Мелешківській причетні прихильники “ПЦУ”

У Вінницькій єпархії УПЦ повідомили, що під безпосереднім керівництвом “клірика ПЦУ” Віктора Чверкуна та голови громади “ПЦУ” Леоніда Пасічника, 17 листопада 2019 року прихильники цієї структури вчинили кримінальне правопорушення – зламали замок на дверях будівлі недільної школи, що знаходиться на території місцевого Преображенського храму у Лука-Мелешківській на Вінничині та проникли всередину з метою прилаштування церковного приміщення для власних потреб. 

Розставивши стіл, лавки та імпровізований свічник, зламувачі залишили приміщення, зачинивши двері на свій замок.

Зазначається, що жодних законних підстав для таких дій дані особи не мали, адже у справі конфесійної приналежності релігійної громади села досі триває судовий процес.

Як тільки про злочин стало відомо парафіянам Преображенського храму, на місце події було викликано поліцію. У присутності правоохоронців приміщення недільної школи було відчинено, у ньому було проведено огляд, який виявив, що майно релігійної громади УПЦ скинуто на купу, а з самого приміщення зникли інструменти: шліфувальна машинка та дриль.

Поки тривало оформлення протоколу, парафіяни, які були присутні на місці злочину, оглянули територію храму та побачили двох підозрілих чоловіків, які ховались у кущах неподалік. Дані особи були затримані віруючими, при чому виявилось, що, перебуваючи у вечірній час біля храму, чоловіки мали при собі молоток, викрутку та робочі рукавиці. Затримані виявились місцевими мешканцями з сумнівною репутацією. Зважаючи на обставини, парафіяни мали намір передати підозрілих осіб правоохоронцям. Однак, побачивши поліцію, один з них, місцевий наркоман, впав на коліна і почав качатись по землі та кликати на допомогу, волаючи що його вбивають. Ані правоохоронці, ані віруючі не зреагували на провокацію. Зрозумівши це, чоловік припинив галасувати і почав телефонувати Чверкуну, який, хоч і не був на той час присутнім на місці події, однак, як виявилось, керував процесом на відстані.

При чому, керував досить вправно, адже не встиг невдалий провокатор як слід вивалятись у багні, як у групі Луки-Мелешківської в одному з месенджерів почали з’являтись дописи про «хлопців з ПЦУ», яких, начебто, «побили, принизили та поставили на коліна люди з МП». Не минуло і двадцяти хвилин, як градус напруження зріс до прямих погроз, наклепів на поліцію та віруючих УПЦ, закликів до заворушень.

Наразі, за фактом крадіжки подано заяву до Вінницького районного відділу поліції. Відкрито кримінальне провадження.

Вінницька єпархія УПЦ закликає правоохоронні органи та громадськість звернути особливу увагу на розвиток міжконфесійного конфлікту в Луці-Мелешківській. Почавшись у січні цього року з незаконної спроби змінити підлеглість місцевої релігійної громади, він дуже швидко переріс із звичайних провокацій до криміналу і наразі несе у собі пряму загрозу масових заворушень та зіткнень на релігійному ґрунті.

Просмотров: (12)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *