Волинська ОДА – парафії УПЦ: Вас би перереєстрували і з трьома підписами

Фото: Буг

Поки віряни чекають рішення Верховного Суду з приводу незаконної перереєстрації релігійної громади в “ПЦУ”, їхній Свято-Миколаївський храм опечатала поліція.

Свято-Миколаївська парафія УПЦ в селі Мишів Іваничівського району Волинської області вже два богослужіння поспіль провела в приміщенні дзвіниці: днями місцевий храм опечатала поліція. Вже кілька місяців поспіль, починаючи з 16 травня 2019 ркоу, коли громаду без її відома й згоди перевели в “ПЦУ”, люди відстоюють свою церкву і чекають рішення суду. Однак у минулі вихідні нечисленний актив “ПЦУ” намагався заволодіти храмом, повідомляє сайт СПЖ.

Як пояснив настоятель громади УПЦ протоієрей Іван Щербан, абсолютна більшість парафіян у селі ідею переходу в нову церковну структуру відкинули. Це підтверджується й тим, що, попри проведену перереєстрацію, захопити Свято-Миколаївський храм прихильникам “ПЦУ” не вдається: підтримки у селі як такої немає.

Те, що парафія УПЦ в Мишеві нікуди не переходить, цієї зими було не раз підтверджено протоколом зборів релігійної громади. Однак у Волинській ОДА взяли до уваги чомусь інший протокол, куди активісти “ПЦУ” вписали всіх, кого їм вдалося знайти.

При розгляді чиновники заявили віруючим, що перереєстрація була б проведена, навіть якби в протоколі підписалися три людини.

На даний момент зміна юрисдикції громади розглядається в судовому порядку, як і багато інших парафій, громада в Мишеві очікує рішення Верховного Суду. Проте вже на ці вихідні вірянам доведеться вирішувати, куди йти на літургію: 30 листопада, після публічного протистояння громади з активом “ПЦУ”, запобігши конфліктові, правоохоронці повісили на храм свої замки.

Поки що на території церкви відкрита дзвіниця. За словами настоятеля, це просторе приміщення, можливо релігійна громада вирішить, що заради миру в селі віряни збиратимуться тут. Однак невідомо, як поводитиметься актив “ПЦУ” в разі якихось поступок з боку громади УПЦ.

Що стосується заяв про те, що в Мишеві нібито перейшла «більшість», це показали події останніх вихідних. Правоохоронці нарахували на території 150 присутніх жителів села, з них за документами за громаду УПЦ в цей день підписалося 117 осіб: виходить, з боку “ПЦУ” до храму прийшли трохи більш як тридцять.

Просмотров: (27)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *