На Тернопільщині представники «ПЦУ» влаштували погром на території домового храму УПЦ (відео)

Ввечері, 3 січня 2020 року, близько 120 представників «ПЦУ» вломилися на подвір’я церковного дому у с. Стінка Бучацького району Тернопільської області, де молилася православна громада після захоплення їхнього храму на честь Різдва Богородиці, та влаштували там погром. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Рейдери зламали ворота, ввірвалися у двір, розбили триногу, на якому був встановлений церковний дзвін і погрожують священнику та парафіянам, намагаючись вигнати з будинку, який вони облаштували для молитви.

Перед тим, як влаштувати погром, представники «ПЦУ» у присутності голови сільської ради Дармограй Володимира Михайловича та заступника районної поліції Простого Івана Михайловича, вимагали демонтувати церковний дзвін, який купили парафіяни УПЦ і встановили на триногу.

Як повідомив настоятель парафії протоієрей Василій Мойсюк, наразі на місці події присутня поліція, яка вирішила опечатати церковний будинок, збираються люди, конфлікт триває.

Віруючи просять молитовної підтримки.

«Вчора наші парафіяни поїхали в Тернопільську ОДА, зустрілися з головою (головою Тернопільської обласної державної адміністрації Ігорем Сопелем – Ред.) І попросили, щоб їм дали земельну ділянку під будівництво нового храму, дали можливість здійснювати богослужіння. Тому що прихильники ПЦУ перешкоджають молитві. Навіть замки поміняли в тій каплиці, де ми звершували панахиди», – розповів протоієрей Василій для ЗМІ.

За його словами, співробітники облдержадміністрації відмовлялися пустити віруючих до Сопеля, мотивуючи це тим, що люди прийшли без попереднього запису на прийом. Однак згодом голова Тернопільської ОДА прийняв прихожан УПЦ і навіть зробив зауваження своїм співробітникам за те, що не відразу дали зустрітися з відвідувачами.

На наступний день, 3 січня 2020 року, відбулася зустріч представників різних конфесій, на якій був присутній і представник єпархії. В ході зустрічі він також розповів про те, що православні жителі села не мають можливості вільно сповідувати свою віру і молитися.

«Зараз тривають судові процеси, які ми оскаржуємо. Активісти ПЦУ підробили протоколи, записали туди неповнолітніх дітей, підписалися навіть парафіяни УГКЦ», – продовжив свою розповідь священник.

Він припустив, що ідея спробувати захопити церковний будинок народилася у прихильників нової церковної структури після того, як на сайті Тернопільської ОДА опублікували новину про зустріч губернатора області з прихожанами УПЦ і про засідання Ради церков, на якому був присутній представник Тернопільської єпархії канонічної Церкви.

Офіційним приводом до зіткнення послужив дзвін, який парафіяни УПЦ купили на власні кошти.

«У нас була така традиція: дзвонити в дзвін коли хтось помер. Вони нам спочатку забороняли, потім дозволили», – поділився протоієрей Василій з кореспондентом СПЖ.

Увечері 3 січня прихильники «ПЦУ» прийшли у двір церковного будинку і стали вимагати, щоб дзвін демонтували, а будинок віддали.

Просмотров: (141)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *