Ченці Загаєцького монастиря та тернопільська поліція спростували наклепи «ТСН»

На телеканалі «1+1» в програмі «ТСН» вийшло два сюжети (25 січня і 4 лютого 2020 року), присвячені Загаєцькому чоловічому монастирю Тернопільської єпархії УПЦ. Обитель в сюжетах називають не інакше як “монастирем Московського патріархату”, що “незаконно прирізав собі понад гектар державної землі” та місцем, де “знаходять притулок підозрілі люди з кримінальним минулим». Ченці все категорично заперечують і побоюються, що інформаційна атака ворожого до УПЦ “1+1” може бути пов’язана з бажанням спричинити розкол в селі. Про це повідомляє 112.ua.

Звинувачення в сюжетах, які розкручувалися в ЗМІ, побудовані навколо рішення сільради, яке було скасоване в кінці минулого року, розповів 112.ua чернець Загаєцького монастиря Вассіан. Згідно з рішенням, монастирю було передано у постійне користування територію, на якій розташовані храм і келії послушників. Необхідність у ньому була: форма оренди не дозволяла ченцям проводити роботи з облаштування території. Однак проти депутатів, які проголосували за рішення, було порушено кримінальну справу, яку вже закрито. Їх звинувачували в нібито підробці підписів. На землю судом накладався арешт.

“Монастир і його комплекс були й залишаються у державній власності. Зараз комплекс і братські келії використовуються за договором оренди, який укладено з Шумською районною державною адміністрацією у 2012 році. В контексті рішення про передання території монастиря в постійне користування і мови про приватизацію не було близько. Нам не потрібна ця земля, ми молимося, опікуємося питаннями віри, а не землі. Звинувачення ченців намір приватизувати або отримати у власність землю абсолютно безпідставні”, – розповів монах Вассіан.

У сюжеті, який вийшов в ефір на телеканалі “1+1” 4 лютого, стверджувалося, що у “ченців монастиря Московського патріархату знаходять притулок підозрілі люди з кримінальним минулим, які можуть бути напідпитку і неадекватними”.

Благочинний монастиря ієромонах Амвросій (Садовий) у коментарі СПЖ підкреслив, що обитель не приймає трудників з сумнівною біографією, а новий намісник обителі архімандрит Герман (Вельков) строго стежить за порядком на території комплексу. Навіть на відео «ТСН» помітно, що в кадрі місцеві жителі прямо заперечують наявність сторонніх на території монастирського комплексу.

За кілька годин після виходу сюжету в ефір до монастиря приїхали троє поліцейських, стали перевіряти у насельників документи. У підсумку на сайті Нацполіції в Тернопільській області було опубліковано повідомлення, в якому говориться: “Інформація, яка прозвучала на одному з центральних телевізійних каналів, не підтвердилася. У сюжеті журналісти заявили, що в Загаєцькому чоловічому монастирі перебувають підозрілі сторонні особи, які мають при собі зброю. Цей факт був внесений поліцейськими до журналу Єдиного обліку. Для перевірки інформації на територію монастиря виїхали правоохоронці. Вони оглянули територію і встановили особи людей, які перебувають в монастирі. На момент перевірки була 21 особа. Всі надали необхідні документи, які підтвердили їхнє українське громадянство. Сторонніх осіб і зброї співробітники поліції не виявили”.

Окрім того, повідомлялося, що “один зі священників отримав умовний термін за зберігання двох гвинтівок без документів”. Як розповіли ченці для 112.ua, цей священник, літній чоловік, взагалі не проживає в монастирі, а придбав зброю для полювання в лісі.

«Я мисливець, у мене є зареєстрована рушниця. Я зареєстрував її давно, ще у 2006 році. Вся моя родина – мисливці: батько, брати, всі. Всі рушниці зареєстровані, все законно», – розповів кореспонденту СПЖ власник вищезгаданої зброї ігумен Філадельф (Собчук).

У зв’язку з інформаційною атакою на монастир благочинний обителі закликав усіх небайдужих молитися про братію і про напоумлення наклепників.

Загаєцький чоловічий монастир Святого Іоанна Милостивого був заснований у 1625 році вдовою польського полковника Іриною Ярмолинською. Охороняється як пам’ятка архітектури XVII століття. У монастирі зберігається чудотворна копія Загаєцької ікони Божої Матері (XVI-XVII століття). Оригінал у 2006 році був викрадений. Також ікони Святителя Іоанна Всемилостивого, Мученика Мамонта, ікона Спас в Терновому вінці, яка чудесний самооновилася.

Просмотров: (24)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *