В Чернівецькій ОДА відмовилися реєструвати нового керівника громади УПЦ

Письмової відповіді від Миколи Гергелюка про причини відмови реєструвати нового керівника Свято-Миколаївської громади УПЦ села Чудей в єпархії чекають вже майже місяць.

Державний реєстратор Чернівецької обласної державної адміністрації Микола Гергелюк, який «перевів» в “ПЦУ” 17 громад канонічної Церкви, відмовився реєструвати нового керівника релігійної організації в честь святителя Миколая села Чудей Сторожинецького благочиння Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ. Сталося це ще 31 січня 2020 року, проте в єпархії до останнього дня чекали письмової відповіді із зазначенням причини відмови в реєстрації, якої так і не було, повідомляє єпархіальна прес-служба.

Коли клірик Чернівецько-Буковинської єпархії протоієрей Микола Поліску звернувся до Гергелюка з проханням зареєструвати його в якості нового керівника громади, чиновник підкреслив, що для цього також необхідно змінити і назву релігійної організації, вказавши її приналежність до Руської Православної Церкви в Україні.

«Така поведінка є явним перевищенням повноважень посадової особи Миколи Гергелюка і зловживанням посадовими повноваженнями, – вважають в єпархії. – Оскільки 16 грудня 2019 року Верховний суд України дозволив Українській Православній Церкві зберегти свою назву і залишив без задоволення касаційну скаргу Міністерства культури про перейменування Української Православної Церкви, тому змушувати міняти назву релігійної організації на РПЦвУ протиправно».

На прохання протоієрея дати письмову відповідь про причини відмови реєстрації Гергелюк повідомив, що для цього необхідно написати заяву, що отець Микола відразу ж зробив. Відповіді від чиновника так і не послідувало, про що священник 17 лютого повідомив в Чернівецьку ОДА, адресувавши прохання зареєструвати його як нового керівника приходу особисто голові ОДА Сергію Осачуку.

В єпархії розцінюють дії державного реєстратора Миколи Гергелюка як явне порушення статті 161 КК України і приниження почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями, а саме керівника священника Миколи Поліску і прихожан храму, і нагадують про відповідальність, передбачену цією статтею.

За матеріалами СПЖ

Просмотров: (44)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *