Патріарх Кирил назвав проблеми Православ’я, які необхідно винести на всеправославне обговорення

Святіший Патріарх Кирил переконаний, що аби протистояти загрозі розколу, необхідно почати всеправославне обговорення нагальних проблем, перед якими постало світове Православ’я. Про це Предстоятель РПЦ заявив під час Наради в Аммані, що відбулася 26 лютого 2020 року, повідомляє Служба комунікації ВЗЦЗ РПЦ.

Зокрема Предстоятель Руської Православної Церкви підкреслив, що сьогодні Православна Церква опинилась перед загрозою розділень, подібних котрим не було тисячу років. «Однобічно переглядаються кордони канонічних територій; скасовуються церковні документи багатовікової давнини; розкол в Україні не подоланий, а зусилля його подолати не досягають своїх цілей; унія піднімає голову; помітний початок небезпечних процесів на канонічній території Сербського Патріархату – у Північній Македонії та у Чорногорії», — зазначив він та зупинився на головних проблемах.

Першою з проблем Православ’я, за словами Святішого Патріарха Кирила, — є «проблема розуміння першості в Церкві; спроби обґрунтувати претензії на всесвітнє верховенство за допомогою спеціально для цієї мети створюваної богословської аргументації; відсутність системи соборного контролю дій головної кафедри, заперечення необхідності консенсусу при ухваленні рішень у всеправославному масштабі».

Друга проблема, яку виокремив Патріарх, — це «загроза інституту автокефалії в Церкві; відсутність загальноправославного визнаного, безперечного для всіх механізму надання автокефалії; спроби ввести нерівність між “старшими” і “молодшими” автокефальними Церквами».

Третя проблема, на думку Предстоятеля РПЦ, викликана спробами «оскаржувати канонічні кордони автокефальних Церков, переглядати і скасовувати прийняті історичної ваги документи, що визначають ці межі».

Також Патріарх Кирил наголосив на проблемі, що полягає в «претензії першого серед рівних Предстоятелів в сім’ї Помісних Православних Церков на право приймати апеляції з будь-якої Церкви і загрози використання цих апеляцій як інструменту втручання у внутрішнє життя інших Помісних Церков».

«П’яте — виникнення аномальної ситуації, коли першість ієрарх, котрий має першість, всупереч базовим принципам канонічного права, виступає як суддя у справі, де він є однією зі сторін, представляючи себе останньою інстанцією в розгляді цієї справи. І шосте – це проблема створення так званих “ставропігій” на територіях інших Помісних Церков без їхньої згоди або проти їхньої волі», – відзначив Предстоятель РПЦ.

Читайте також: Предстоятелі та делегати Помісних Церков в Аммані висловилися за необхідність всеправославного розв’язання актуальних проблем

Автокефалія не зцілить розкол в українському Православ’ї — Предстоятель УПЦ в Аммані

Фото: patriarchia.ru

Просмотров: (14)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *