У Нетішині спростували заяви мера про відмову УПЦ від дезінфекції храмів

30 квітня 2020 року регент собору УПЦ на честь ікони Божої Матері «Неопалима Купина» в місті Нетішин Олександр Гуреєв опублікував на  своїй сторінці у Facebook відеозапис його собору, яку проводили 28 квітня. Однак саме в цей день, 28 квітня, мер міста Нетішин Олександр Супрунюк під час звернення до громадян заявив, нібито настоятель собору «не хоче пускати» співробітників, які проводять дезінфекцію.

«Проводимо (дезінфекцію – Ред.) у всіх 16 конфесіях, які присутні на території міста, – повідомив мер. – Проведена в декількох храмах ПЦУ, греко-католиків, також по інших конфесіях будуть проводитися такі дезінфекції. Ускладнення є в тому плані, що в соборі настоятель не хоче пускати співробітників, які проводять дезінфекцію (1:41 хвилина відео – Ред.)», передає СПЖ.

Чиновник в черговий раз нагадав про свою неупередженість і рівність всіх перед законом, а духовенство УПЦ привселюдно закликав включити розум і «хоча б тут не перешкоджати».

У день виступу Супрунюка на сторінці виконкому Нетішинської міської ради у Facebook розмістили публікацію 3-го Державного пожежно-рятувального загону Нетішина про дезінфекцію, яку провели в соборі ПЦУ і в тому самому храмі УПЦ, з настоятелем якого нібито неможливо було зв’язатися.

Кореспондент СПЖ з’ясував у духовенства УПЦ в Нетішині, що настоятель собору канонічної Церкви насправді не відмовлявся пускати тих, хто прибув проводити дезінфекцію. Священнослужитель лише попросив у прибулих фахівців документ, який підтверджував би рішення про проведення цієї процедури. Папір привезли, після чого без будь-яких перешкод з боку настоятеля провели дезінфекцію.

«Все в рамках закону», – зазначив співрозмовник СПЖ.

До редакції сайту передали і фото дезінфекції в другому названому мером Нетішина храмі УПЦ. На них видно навіть пришиті до килима до посилення вимог карантину квадрати тканини – розмітка для віруючих, щоб не порушували правило про відстань між людьми, що моляться:

Проведення дезінфекції в тому храмі, з настоятелем якого, за словами Олександра Супрунюка, неможливо було зв’язатися. Фото: особистий архів духовенства УПЦ в Нетішині

У зверненні до жителів міста мер Нетішина заявив, що закон не дозволив йому раніше закрити храми.

Чиновник не пояснив, навіщо проводити дезінфекцію в приміщеннях всіх 16 конфесій, якщо на той момент йшлося про підтвердження зараження COVID-19 у 9 жителів міста. Він не повідомив про те, що серед тих, що заразилися були віруючі будь-якої іншої Церкви чи релігійної організації, крім УПЦ. З 9 ранку 28 квітня в місті взагалі заборонили проводити богослужіння з парафіянами не тільки в храмах, а й поруч з ними:

Фотокопія протоколу Нетішинської комісії з надзвичайних ситуацій (ТЕБ і НС). Фото: особистий архів духовенства УПЦ в місті Нетішині

Але вже через 2 дні, 30 квітня, чиновник, який вирішив раніше проводити дезінфекцію у всіх 16 конфесіях опублікував пост з черговими звинуваченнями на адресу УПЦ, в якому підкреслив, з якими труднощами довелося зіткнутися через тих, що заразилися.

«Задіяно техніку, людей, витрачалися матеріали на дезінфекцію», – розповів мер Нетішина.

З моменту, коли з його боку прозвучали звинувачення на адресу кліриків УПЦ, пройшло 2 дні. Чиновник досі так і не повідомив, що дезінфекцію в храмах УПЦ провели без будь-яких проблем.

Після того, як Супрунюк звинуватив священнослужителів канонічної Церкви у відмову від дезінфекції, жителі міста почали писати під його відео коментарі з образами на адресу віруючих і закликами зламати двері храму.

1. «У сенсі не впускає батюшка до церкви. Викликайте поліцію, ламайте двері, вистачить гратися з ними»

2. «І на тих, хто не пускає, подавайте в суд. Якщо вони хворі на голову – є спец. заклад, де їх вилікують (не факт)…»

3. «Дезінфекцію потрібно провести і в приміщеннях всіх батюшок!!! Поруч теж живуть люди…»

Одна з мешканок міста у відповідь на питання про те, «які райони і вулиці підтверджені», вказала адресу хворої людини – вулицю, номер будинку і номер під’їзду.

За словами співрозмовника СПЖ, за цією адресою проживає прихожанка УПЦ, у якій діагностували COVID-19 (з міркувань безпеки ми затушували назву вулиці і номер будинку – Ред.).

У своєму коментарі під відео мера мешканка міста не уточнила, чому вона вирішила оприлюднити дану інформацію про співвітчизницю і вибрала адресу саме цієї жінки – однієї з 11 хворих (раніше «Українські новини» повідомили, що поліція шукає тих, хто поширював списки з адресами киян, у яких діагностували коронавірус – Ред.).

P.S.: В процесі підготовки даної новини кореспондент СПЖ виявив, що в групі «Мій Нетішин» у Facebook є ще один відеозапис Пасхального «богослужіння» в Нетішинського храмі “ПЦУ”.

Це ж відео є і на YouTube-каналі News about everything:

Відео не містить тих кадрів, які раніше видалили з групи «Мій Нетішин» (на них зафіксували, скільки віруючих виходить з храму).

Однак чітко видно, що не всі люди на території храму ПЦУ одягли захисні маски, а стоять вони практично пліч-о-пліч (про дані порушення санітарно-епідеміологічних норм мер Нетішина не сказав).

Скріншот №1 відеозапису Великодньої ночі-2020 в храмі ПЦУ в Нетішині. Фото: скріншот відео в групі «Мій Нетішин» у Facebook

Скріншот №2 відеозапису Великодньої ночі-2020 в храмі ПЦУ в Нетішині. Фото: скріншот відео в групі «Мій Нетішин» у Facebook

Перед Великоднем на сторінці виконкому Нетішинської міськради опублікували рішення «священного синоду» ПЦУ щодо святкування Воскресіння Христового в умовах карантину та пам’ятку цієї ж церковної структури про святкування.

Мешканка Нетішина звернула увагу на те, що міська влада чомусь публікує лише матеріали релігійної організації Епіфанія Думенка.

«Не будьте заангажованими, не робіть вигляд, що прихожан УПЦ не існує, ми теж громадяни України, – нагадала жінка членам виконкому. – Ви повинні інформувати громадян, щоб потім не було свавілля як від влади, так і від поліції. Я хочу йти в храм на Великдень і бо я законослухняна громадянка, прошу вас надати роз’яснення по церквах УПЦ. Дякуємо”.

Раніше, Супрунюк звинуватив УПЦ в поширенні COVID-19 в Нетішині, після чого людям заборонили молитися навіть на вулиці біля храму. 28 квітня мер Нетішина Олександр Супрунюк звинуватив УПЦ і її прихожан в «неадекватній поведінці» і порушенні карантинних норм, а також назвав їх «біологічною зброєю» в ефірі каналу «Є Новини Хмельницького YeUa».

Просмотров: (52)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *