Суд звільнив єпископа Будимлянсько-Никшицького Іоанникія і кліриків СПЦ

16 травня 2020 року, близько 0:30, архієрей Сербської Православної Церкви єпископ Будимлянсько-Никшицький Іоанникій (Мичович) і вісім священників кафедрального собору святого Василя вийшли на свободу з ув’язнення, в якому, за рішенням влади Чорногорії, провели 72 години. Один із затриманих священнослужителів, Слободан Йокич, після допиту повернувся в лікарню, повідомляє сайт Чорногорсько-Приморської митрополії СПЦ, передає СПЖ.

Звільнення владики очікували тисячі вірян, які зібралися біля будівлі Основного суду зранку 15 травня. Вийшовши з поліцейської дільниці, архієрей попрямував до них. Люди зустріли звільненого єпископа радістю і скандуванням «Не віддамо святині», підтримуючи протест проти антицерковного Закону про свободу віросповідання.

Подякувавши вірянам за підтримку і любов, які, за його словами, є виразом любові до Церкви і продовженням боротьби за захист святинь, владика Іоанникій закликав всіх до миру і взаємної поваги.

«Попри те, що я не розумію деяких дій влади і не можу погодитися з ними, повинен сказати, що поліцейські дільниці, де ми були ув’язнені, були більше, ніж коректні», – сказав він.

За словами ієрарха, його дуже дивує поведінка чорногорської влади, судячи з якої єдиними проблемами в Чорногорії є віра і Церква, і посилення гонінь на Церкву викликає все більший опір у народі.

Він підкреслив, що потрібно бути готовими до тривалої боротьби за віру.

«Ми хочемо свободи віри, хочемо порядку в країні, хочемо поваги до Конституції і закону. <…> Ми будемо боротися і за свободу віри, і за свободу і честь кожного, за честь і гідність кожного громадянина, кожної особистості, незалежно від того, ким він себе вважає і до якої партії належить. Нам усім потрібна свобода і потрібен порядок у нашій країні!» – сказав він.

Після звернення звільненого єпископа присутні біля суду віряни спокійно розійшлися.

У неділю, 17 травня 2020 року, сотні віруючих Чорногорії зібралися в монастирі Джурджеві ступові (Георгієва вежа) в Беране, де розташована резиденція єпископа Будимлянсько-Нікшичського Іоанникія (Мічовича), щоб урочисто зустріти звільненого архієрея Сербської Православної Церкви, повідомляє  Rs.sputniknews.com.

Віруючі вишикувалися в ряди, утворивши вітання «Ласкаво просимо, владико», і простягли 10-метровий прапор. Зустрічаючи свого архієрея, який разом з іншими священнослужителями провів 72 години під вартою за звинувачення у проведенні хресного ходу в дні карантину, люди скандували «Життя віддамо, святині – ніколи».

12 травня 2020 року поліція Чорногорії затримала єпископа Будимлянсько-Никшицького Іоанникія і кліриків СПЦ за участь у святкуваннях та хресній ході на честь святого Василя Острозького в період карантину. Затримання священнослужителів породило масові протести, в ході яких проти вірян застосували сльозогінний газ, проте протести тільки посилилися.

15 травня відбувся суд над заарештованими священнослужителями. У цей день влада залучила до патрулювання в’їздів у Никшич армію.

Просмотров: (17)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *