Суд повернув парафії УПЦ храм на Чернігівщині, який сільрада незаконно передала «ПЦУ»

«Клірик» та прихильники «ПЦУ» не бажають виконувати рішення Суду про повернення захопленого храму і за допомогою радикалів залякують віруючих канонічної Церкви у чернігівському селі Ковпита.

Касаційний господарський суд Верховного Суду прийняв остаточне рішення щодо приналежності Свято-Покровського храму у селі Ковпита на Чернігівщині парафії УПЦ. Церкву Ковпитська сільська рада 11 лютого 2003 року передала у безкоштовне користування релігійній громаді УПЦ, а через 16 років, у 2019 році, вирішила скасувати власне рішення й передати її прихильникам «ПЦУ». Суд прийняв рішення повернути храм законним власникам. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Як розповів у коментарі Інформаційно-просвітницькому відділу УПЦ секретар Чернігівської єпархії УПЦ протоієрей Ігор Пидан, в лютому 2019 року сільська рада скасувала власне рішення від 2003 року у зв’язку з тим, що на храм почали претендувати представники «ПЦУ».

«В селі провели незаконні збори, на яких приймали рішення про перехід нашої парафії в «ПЦУ». Проте це зібрання відбулося без участі членів Свято-Покровської релігійної громади, наших людей там не було», — сказав священник.

Голова сільради Алла Печерна для ЗМІ розповіла, що депутати скасували своє рішення, керуючись зверненням ініціативної групи, які були присутні на сільських зборах: «На зборах було складено протокол, зібрано підписи. Ініціативна група 16-го лютого звернулася до сільської ради, щоб ми це питання розглянули на сесії сільської ради, про скасування рішення від 2003 року».

Релігійна громада УПЦ Свято-Покровської парафії у липні 2019 року звернулась до Господарського суду Чернігівської області з позовом до сільради про визнання цього рішення незаконним та його скасування, адже оспорюване рішення є ненормативним актом одноразового застосування, який є виконаним з моменту передачі приміщення від 28.03.2003, а тому дане рішення не може бути скасовано відповідачем через 16 років після його прийняття.

Господарський суд рішенням від 19.09.2019 позов задовольнив повністю. При цьому зазначив, що «прийняте з порушенням вимог Законів України Про місцеве самоврядування в Україні та Про доступ до публічної інформації без оприлюднення проекту рішення та самого рішення, а також з порушенням Закону України Про свободу совісті та релігійні організації та статуту позивача за відсутності рішення загальних зборів Релігійної громади Української Православної Церкви Свято-Покровської парафії с. Ковпита Чернігівського району про зміну підлеглості».

Таким чином суд підтвердив не тільки незаконність скасування рішення сільрадою, а й передачу храму релігійної громади УПЦ, яка жодних рішень про зміну підлеглості не приймала, на користь неіснуючої «громади ПЦУ».

«Після рішення суду прихильники «ПЦУ» вирішили подати апеляцію, але Ковпитська сільрада відмовилася далі у тому брати участь, — розповів протоієрей Ігор Пидан. — Апеляцію вони програли. Рішення Господарського суду залишили в силі. Тоді вони подали касаційну скаргу, яку теж Суд не задовольнив».

«Касаційну скаргу Управління Чернігівської єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України) залишити без задоволення. Рішення Господарського суду Чернігівської області від 19.09.2019 та постанову Північного апеляційного господарського суду від 20.01.2020 у справі № 927/580/19 залишити без змін. Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття, є остаточною та оскарженню не підлягає», — йдеться у документі від 14 травня 2020 року.

Проте прихильники «ПЦУ» не тільки не збираються виконувати рішення Суду, судячи з їх коментарів у ЗМІ, але і розпочали цілу кампанію по залякуванню віруючих за допомогою радикалів.

«Головним провокатором у селі можна назвати капелана Євгена Орду. Він є уродженцем села і постійно звозить сюди людей. Нещодавно приїжджали сюди молодики з «братства Благовіст» — так вони тепер себе називають, а раніше всі їх знали, як С14, і погрожували нашим віруючим. Ходять прямо по домівках. Раніше нашим людям погрожували, залякували, що «ми вас спалимо»… Потім, поки йшли суди, вщухло трохи, а що буде далі — невідомо», — зазначає секретар єпархії.

На сторінці у фейсбук Blagovist14 є фото хатинки, у якій вже рік вимушені молитися парафіяни УПЦ, з підписом: «Ковпити. Офіс ФСБ. Отут і сидіть!».

Розпалює ворожнечу й «клірик ПЦУ» Євген Орда — прямо у себе в фейсбук та користуючись послугами різних недобросовісних видань. «Віряни ПЦУ разом зі священником продовжують служби у храмі та чекають силового захоплення з боку представників РПЦвУ», — по-своєму коментують рішення Верховного Суду в одному з них.

Отець Ігор розповів, що сьогодні, 22 травня, представники “ПЦУ” під храм звезли людей з різних місць. В камуфляжах впізнали представників радикального угрупування С14, які називають нині себе братством

Натомість секретар Чернігівської єпархії УПЦ повідомляє, що в парафії очікують на постанову та вже з документом на руках будуть звертатися до Державної виконавчої служби України щодо виконання рішення Касаційного господарського суду Верховного Суду, яке є остаточним та оскарженню не підлягає.

Просмотров: (74)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *