Мер Золочева прийшов на «віче» з кувалдою, а клірику УПЦ запропонували покинути місто

О 18:00 14 липня 2020 біля будинку клірика Львівської єпархії УПЦ ієрея Максима Йоенка місцева влада Золочева провела «віче» проти канонічної Церкви, на яке мер міста Ігор Гриньків приніс кувалду. Відеозапис «віче» міський голова опублікував на своїй сторінці в Facebook.

Він особисто вів захід і закликав учасників зібрання «діяти у відповідності з законом», а також додав, що «ніхто не утискає» клірика УПЦ.

«Ми не хочемо туди проникати. Ми за своє», – заявив він, принісши кувалду до будинку священнослужителя. Гриньків розповів присутнім, що міськрада вирішила просити голову Львівської ОДА Максима Козицького не допустити будівництво храму УПЦ «під виглядом житлового будинку» в Золочеві. Нібито колишня в інших населених пунктах «практика самочинного будівництва храмів канонічної Церкви підштовхнула місцеву владу голосувати за таке рішення.

За його словами, міськрада розпорядилася встановити відеоспостереження на вулиці Труша (саме там знаходиться будинок клірика УПЦ – Ред.), щоб «забезпечити безпеку жителів міста» і фіксувати «протиправні дії» забудовника (ієрея Максима Йоенка – Ред.).

Гриньків повідомив про намір міськради звернутися до Президента України та депутатів Верховної Ради України з вимогою заборонити діяльність УПЦ в країні і пояснив, що приніс кувалду до будинку священнослужителя як «символ». Чиновник нагадав про те, як раніше за допомогою кувалд і молотків жителі міста протистояли незаконній забудові.

«Ми не чекали законного шляху рішення, ми прийшли всією громадою і сказали “ні” самобуду. Ми не мали на меті завалити той самобуд. У нас була мета сказати, що закон один для всіх», – додав він.

Мер Золочева заявив, що в місті панує «повна міжконфесійна єдність», і повідомив присутнім, що у нього є велике бажання молотом зламати паркан, проте він не хоче закликати населення до конфлікту. Після чого міський голова назвав реконструкцію приватного будинку священнослужителя УПЦ «провокацією».

«Найбільша провокація, яка тут відбувається, це те, що там за парканом. Це вони вчинили провокацію», – наголосив Гриньків.

Він сказав, що віряни УПЦ повинні були просити місцеву владу про будівництво храму, і тут же заявив, нібито в канонічній Церкві відмовляються відспівувати воїнів АТО і моляться за ворога. Мер Золочева пообіцяв, що якщо ієрей Максим не демонтує паркан, то наступного разу правоохоронці «не переконають» жителів міста не використовувати кувалду.

«Кілька чужих “зайд” нам тут не будуть робити погоду», – сказав Гриньків і запевнив, що навіть готовий зібрати позачергову сесію міськради, щоб повернути клірику УПЦ витрачені на покупку будинку кошти, і ієрей Максим покинув місто.

Інші учасники «віче» говорили про те, що УПЦ нібито визнана всіма законами України «Церквою держави агресора», а на заклик священника Максима згадати про слова Христа про любов до ближніх відповіли голосним реготом. Самого священнослужителя зібрані люди біля воріт обізвали «чорномазим» і запитали, навіщо він приїхав жити в Золочів.

Священнослужитель Львівської єпархії УПЦ Максим Йоенко, біля будинку якого місцева влада Золочева провела «віче» проти канонічної Церкви, також прокоментував цей захід.

«Чесно кажучи, наші парафіяни раді, що все пройшло відносно мирно. Віруючі спокійні, хоча учасники віче деяким погрожували, кажучи, що знають, де вони працюють. Ми вдячні Богу, що все пройшло спокійно, а поліція виконувала свої законні обов’язки», – сказав ієрей Максим.

Учасники «віче» прийшли до будинку священнослужителя з прапорами України, чорно-червоним прапором, плакатами і хоругвою з гербом міста. Вони зажадали, щоб ієрей Максим відкрив ворота. Той вийшов до присутніх.

Ті, що прийшли на «віче» проти УПЦ проголосували за збір підписів про заборону будівництва і знесення паркану навколо будинку священнослужителя. Вони також запропонували клірику УПЦ відшкодувати витрати на покупку будинку і будівельні роботи з тим, щоб він покинув місто.

Також протестанти прийняли «резолюцію», в якій зажадали від священника демонтувати і вивезти вагончик, в якому проходять богослужіння, а від народних депутатів – заборонити в Україні діяльність УПЦ.

За матеріалами сайту СПЖ

Просмотров: (48)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *