Згорів один з найдревніших храмів Горлівської єпархії

Повністю згорів дерев’яний Петропавлівський собор в Лимані Донецької області. Цегляний Володимирський храм, що знаходиться на цій же території, вдалося відстояти. Постраждалих і загиблих немає. Про це 8 серпня 2020 року повідомили в Горлівської єпархії.

Близько 14:00, вже після закриття храму, настоятелю подзвонили і сказали, що в церкві пожежа. Вогонь почав поширюватися з північного крила, причина загоряння невідома. «Мені не хочеться вірити в те, що це був підпал, тому що не було ніяких погроз, ми ні з ким не конфліктували. Проводка була нова, мідна, так що ніяких припущень з цього приводу у мене немає», – сказав настоятель згорілого храму протоієрей Володимир Фоменко.

З церкви встигли винести жертовник, богослужбові посудини, частину ікон — в цьому духовенству та парафіянам допомогли перехожі, які побачили пожежу. Замок на вхідних дверях заклинило, в палаючий храм вийшло увійти тільки через пономарку. Всі святині врятувати не вдалося: коли будівля почала руйнуватися, пожежники відвели людей на безпечну відстань, і їм залишалося тільки спостерігати. За свідченням священника, поруч перебувати було неможливо, суха трава спалахувала на відстані тридцяти метрів від церкви, а на даху та стінах Володимирського храму закипала вода.

До гасіння пожежі було залучено 33 осіб особового складу, 9 одиниць техніки та цистерна для підвезення води. Першими на місце події прибули бійці 21-го Державного пожежно-рятувального загону. Відразу приступити до гасіння не вдалося, тому що в місті через хлорування було відключено водопостачання. На допомогу колегам поспішили пожежники з сусідніх Святогірська і Сіверська зі своїми цистернами з водою. Станом на 14:45 площа пожежі становила 600 квадратних метрів. О 16:06 пожежу було локалізовано та о 17:10 ліквідовано.

Петропавлівський храм був одним з найдревніших в єпархії. Побудували його в 1848 році. Храм пережив дві світові війни і важкі роки гонінь на Церкву від радянської влади. У 1930 році Петропавлівський храм і каплиця, що знаходиться поруч з ним, були закриті. Церква була знову відкрита в 1941 році, проте відновити храм не вдавалося аж до кінця радянської епохи. Довгий час іконостасом служив шматок тканини. У 1956 році був встановлений семиярусний іконостас, який розписали художники з Горлівки і Микитівки. Лише на початку 1990-х років завдяки старанням прихожан храму і священника – протоієрея Володимира Фоменка – були відновлені центральний купол та дзвіниця. У 1998 році, коли відзначалося 150-річчя Петропавлівської церкви, вона вперше була розписана. У 2008 році була проведена друга реставрація храму. У 2012 році був встановлений дубовий іконостас, а також дерев’яні різьблені двері – точна копія воріт стародавньої церкви апостолів Петра і Павла в Карлових Варах. Храм мав статус собору.

Фото dn.dsns.gov.ua, протоієрея Сергія Фоменка, відео Vladimir Liman

Просмотров: (24)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *