Віруючі захопленого храму в Будеражі на Рівненщині відзначили престольне свято

Богослужіння в наметі – так парафіяни Свято-Покровського храму, захопленого прихильниками “ПЦУ”, відзначили своє престольне свято.

14 жовтня 2020 року, в день святкування Покрови Божої Матері, релігійна громада УПЦ села Будераж Здолбунівського району Рівненської області відзначила своє престольне свято. Розділити свято з віруючими приїхало духовенство та паломники з сусідніх сіл, повідомляє сайт СПЖ.

Святкове богослужіння здійснювали в наметі, встановленому поблизу захопленої прихильниками “ПЦУ” церкви.

«Сьогодні було стільки радості, немов на Пасху, – розповіла прихожанка Ірина Тихонюк. – Храм був переповнений. Здавалося, раділа вся осіння природа, пофарбована кольорами Царства Небесного. І священники, і люди відчували особливе піднесення в цей день. Звичайно, нас засмучує, що храм забрали, але ми всі залишилися вірними Христу і Церкві, мабуть, тому й радіємо».

Старовинний храм в Будеражі активісти “ПЦУ” захоплювали в кілька етапів: в травні 2019 року була перша спроба силою увірватися до церкви, але віруючі УПЦ її відстояли і не пустили рейдерів навіть на церковне подвір’я. Відтоді Свято-Покровська церква стояла закритою, аж до жовтня 2019 року – коли колишній глава Здолбунівської РДА Сергій Кондрачук ломом розкрив двері храму Божого, відкривши його для людей з “ПЦУ”.

«Після цих подій громада УПЦ змушена була поставити намет біля храму, адже люди повинні десь молитися, – пояснив протоієрей Василь Начев. – З того часу, як почалися конфесійні протистояння, всі гілки влади удають, що громади УПЦ не існує, і зробити офіційну реєстрацію не дають. Хіба таке може відбуватися в правовому суспільстві?»

Нещодавно управління культури в Рівненській області дало офіційний дозвіл на реставрацію Свято-Покровської церкви в селі Будераж, але не громаді “ПЦУ”, а Будеражській сільській раді.

Своєю чергою сільські чиновники підтримали ініціативу зверху і 9 жовтня 2020 роки дали громаді “ПЦУ” дозвіл на виготовлення технічної документації на приватизацію землі під Свято-Покровським храмом.

«Обидва документи – красива ілюстрація того, що насправді відбувається в українському суспільстві і як порушують конституційні права віруючих Української Православної Церкви», – зазначив протоієрей Василь Начев.

Просмотров: (23)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *