«ПЦУ» вказує владі, що робити і чинить тиск на судову систему — Голова Юридичного відділу УПЦ

2 лютого 2021 року Синод «ПЦУ» прийняв заяву, в якій написав про «можливий вплив» на Конституційний суд у справі про відповідність Конституції Закону України «Про внесення змін до статті 12 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» від 20 грудня 2018 р. № 2662-VIII (про перейменування). Голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов пояснив, хто насправді намагається впливати на судову систему України.

«В останній заяві Синоду «ПЦУ» йдеться про певну «поширену у відкритих джерелах інформацію про можливий незаконний вплив», — зазначив протоієрей Олександр Бахов. — Очевидно, що саме своєю заявою Синод «ПЦУ» чинить незаконний тиск на судову систему».

Юрист підкреслив, що «під виглядом турботи про незалежність судочинства «ПЦУ» чинить тиск на владу і суди, провокуючи владу, через виконання закону про перейменування, порушити міжнародні зобов’язання України, а також Конституцію, а Суд прийняти з їх точки зору «правильне»  рішення».

««ПЦУ» не турбує справедливість судочинства, оскільки у них є свій інтерес — в цьому питанні саме вони є головним вигодонабувачем. Адже в разі прийняття законного рішення, яке не буде відповідати їхнім побажанням, вони не отримають ту вигоду, до якої прагнуть — назву Української Православної Церкви та її майно», — сказав він.

«Представники «ПЦУ» фактично оголошують мільйони віруючих Української Православної Церкви «агресорами», а суддів попереджають, що, приймаючи якесь рішення на користь цієї частини українців, вони чомусь виявлять себе «корупціонерами»», — звернув увагу отець Олександр.

Він також назвав маніпуляцією і блюзнірством заклик до священноначалля УПЦ «послідувати Томосу про автокефалію Української Православної Церкви».

«Ми спостерігаємо тут грубу маніпуляцію, тому, що в томосі про автокефалію немає такої назви: «Українська Православна Церква». У тексті згадуються лише «СЦУ» і «ПЦУ», але немає «УПЦ». І основне — сам заклик слідувати за томосом звучить по-блюзнірськи. У Церкві ми всі йдемо за Христом. Він для нас є Пастирем, за Яким ми слідуємо і до Якого прагнемо».

«Ми живемо у правовій державі й використовуємо всі законні та правові способи захисту, для того і звертаємося в суди. Ми вважаємо закон про перейменування — неконституційним, тому було звернення до Конституційного суду, з метою його оскаржити. Якщо не було б підстав, я впевнений, що Конституційний суд не приступив би до розгляду цього звернення», — резюмував Голова Юридичного відділу УПЦ.

Він також нагадав в чому полягає антиконституційність цієї законодавчої ініціативи. «Закон про перейменування не лише був прийнятий з порушеннями, а також не відповідає основному Закону держави — Конституції України — пояснив юрист. — Він порушує принцип автономності релігійних організацій (РО), згідно з яким всі РО є самостійними у своєму управлінні та в праві вибрати ту назву, яку вони вважають за потрібне. Цей принцип також відображається в Європейській конвенції з прав людини та практиці Європейського суду».

Протоієрей Олександр також звернув увагу на те, що цей закон є дискримінаційним: «в ньому порушується принцип рівності РО перед законом. В цьому випадку релігійні організації поділяють на хороші та погані, а громадян України вважають другосортними, тому що вони є віруючими УПЦ, в якої центр управління нібито знаходиться в «країні-агресорі»». Також, заявляє він, «на сьогодні відсутній будь-який нормативно-правовий акт або закон, який би зобов’язував УПЦ змінити свою власну назву, навіть в самому законі 2662-VIII ніде це не вказується».

Нагадаємо, Велика палата Конституційного Суду України розпочала розглядати справу про відповідність Конституції України Закону про перейменування 11 лютого 2020 року.

Раніше в Юридичному відділі УПЦ назвали цей закон антиконституційним і політичним, підкресливши, що «Українська Православна Церква є Церквою українського народу, заснована Собором Української Православної Церкви та зареєстрована відповідно до українського законодавства, а її центр знаходиться в Києві».

Просмотров: (90)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *