У Києво-Печерській Лаврі відбувся з’їзд представників захоплених храмів Української Православної Церкви

22 лютого 2021 року в трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Печерських Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври відбувся з’їзд представників захоплених храмів Української Православної Церкви. З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія форум очолив Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній. Модерував зібрання заступник Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків протоієрей Миколай Данилевич. 

У конференції взяли участь 338 священнослужителів та вірян з чотирнадцяти областей України, які найбільше постраждали від рейдерських дій прихильників «ПЦУ».

Розпочався з’їзд з особливого молебну на початок доброї справи та в підтримку віруючих, які в ці дні зазнають гонінь з боку представників «ПЦУ» та тих, хто їх підтримує.

Після спільної молитви Керуючий справами УПЦ передав благословення Предстоятеля Української Православної Церкви усім учасникам та оголосив звернення Блаженнішого Митрополита Онуфрія.

«Бажаю, щоб нашим дороговказом на майбутнє стали слова святителя Іоанна Златоуста: «Церква — це не стіни і дах, а віра і життя. Не віддаляйся від неї, тому що нема нічого більш сильнішого, ніж Церква. Твоя надія — Церква, твій притулок — Церква». Нехай Всемилостивий Господь благословить сьогоднішнє зібрання і допоможе всім нам плідно попрацювати на славу нашої Української Православної Церкви, та на благо нашого Українського народу», — побажав Архіпастир.

Далі митрополит Бориспільський і Броварський Антоній звернувся до священнослужителів та вірян зі словом підтримки та розповів про роботу Церкви у справі захисту релігійних прав і свобод.

Про поточну ситуацію з порушення прав та захист віруючих нашої Церкви також розповів Голова Синодального юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов.

У своєму коментарі Голова Юридичного відділу УПЦ сказав, що на сьогодні зафіксовано близько 500 випадків захоплення або незаконної перереєстрації релігійних громад УПЦ: «З них ми подали близько 400 судових позовів щодо захисту своїх прав, а також було відкрито близько 250 кримінальних проваджень у зв’язку з незаконними діями, які спрямовані на захоплення храмів та незаконну перереєстрацію релігійних громад УПЦ».

Отець Олександр переконаний, що в Україні, як європейській країні, не має місця таким грубим порушенням прав громадян.

«Сьогодні відбувся з’їзд парафій, храми яких були захоплені. Люди поділилися своїми проблемами, своїм болем, своїми стражданнями. Адже ті утиски та порушення прав людей, які є на місцях, не повинні відбуватися в європейській країні. Були також прийняті ряд звернень до Президента України, до Прем’єр-міністра, до голови ВР, до депутатів з проханням захистити право на свободу віросповідання віруючих. А також прийнято відповідні дії в межах компетенції, щоб скасувати ті антиконституційні закони, які були прийняті у 2018 році», — підсумував юрист.

Після завершення виступів представників єпархій, учасники з’їзду прийняли звернення до Президента України В. Зеленськогопрем’єр-міністра Д. Шмигаляголови Д. Разумкова та депутатів Верховної ради України.

На завершення віруючі Української Православної Церкви записали відеозвернення до Президента України та інших представників влади з проханням захистити їхні права, а також звернулися до Помісних Православних Церков з закликом про підтримку.

Просмотров: (20)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *