Звернення Керуючого справами УПЦ на з’їзді священнослужителів і вірян захоплених храмів (відео)

22 лютого 2021 року Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній виступив зі зверненням до учасників З’їзду представників парафій захоплених храмів Української Православної Церкви, який відбувся у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній звернувся до священнослужителів та вірян зі словом підтримки та розповів про роботу Церкви у справі захисту релігійних прав і свобод.

Дуже символічним є те, що сьогодні ми змогли зібратися саме тут, у Києво-Печерській Лаврі — головній святині нашого народу, Української Православної Церкви. Сьогодні тут змогли зібратися ті, хто не словом, а ділом, молитовним жертовним подвигом засвідчили свою вірність Богові та Православній вірі.

У своєму виступі в привітальному слові Його Блаженство окреслив дуже мудрі причини, з яких ми повинні триматися справжньої Церкви. Поза Нею, поза Церквою, як відзначив священномученик Кіпріан Карфагенський, немає життя. Тому для кожного з нас є дуже важливим залишатися в Її спасительній огорожі.

Саме це прагнення, а не примара політичних чи будь-яких інших інтересів і цілей, має бути серцевиною нашого життєвого шляху. “Шукайте ж найперше Царства Божого і правди Його, і все це вам додасться” (Мф. 6, 33).

За інших умов, ми ризикуємо не тільки втратити правильні духовні орієнтири, а й поступово перетворити нашу віру і Церкву в інструмент обслуговування різноманітних сил та ідеологій.

На жаль, сьогодення демонструє нам багато фактів і випадків, які засвідчують справедливість цієї тези. Так, на рівні певних діячів і організацій все гучніше і наполегливіше лунають заклики до трансформації системи християнських цінностей, а також зміни ставлення або навіть до відмови вважати певні гріхи гріхом.

На догоду політичним інтересам спотворюються церковні канони та розколюється церковна єдність. Посилюються екуменічні рухи, спрямовані на штучне об’єднання віруючих різних конфесій.

Захищаючи свої права, захищаючи свої храми, а також залишаючись вірними канонічній Церкві, ми захищаємо і майбутнє Православної віри на нашій рідній землі. Адже не виключено, що шлях, який прокладають ті, хто підтримують розкол, має своїм фінальним етапом поглинання Українського Православ’я.

Шановні учасники з’їзду, протягом останніх років наша Церква пройшла через низку серйозних випробувань. Ми дуже вдячні вам за ту мужність, твердість та непохитність, яку ви продемонстрували й демонструєте перед лицем відповідних небезпек і викликів.

Зі свого боку УПЦ робить усе можливе для того, щоб захистити своїх віруючих та їхні права.

Окреслю деякі напрямки та результати такої діяльності. Про це ми будемо говорити докладніше в деяких виступах, але я хотів би перерахувати деякі напрямки діяльності Київської Митрополії та Української Православної Церкви.

По-перше, Священний Синод та Предстоятель УПЦ неодноразово  зверталися до Президента України, інших високопосадових державних діячів із закликом зробити все можливе для припинення дискримінації канонічної Церкви та її пастви.

По-друге, шляхом необхідних юридичних процедур було заблоковано через суд скандальний закон про так звані “перейменування релігійних організацій”, за допомогою якого в Української Православної Церкви хотіли відібрати Її офіційну назву та створити умови для масштабного рейдерського захоплення її храмів.

По-третє, в рамках Київської Митрополії було запущено низку ініціатив, спрямованих на надання безпосередньої підтримки релігійним громадам, які опинилися під ударом церковних рейдерів.

Одна з них – це функціонування телефонної гарячої лінії Юридичного відділу Української Православної Церкви задля оперативного фіксування випадків відповідних злочинів та забезпечення подальшого кваліфікованого реагування на них.

По-четверте, проводилася активна робота на міжнародному рівні. Зокрема, факти про права віруючих нашої Церкви на систематичній основі озвучувалися й озвучуються на авторитетних міжнародних майданчиках, конференціях ООН та ОБСЄ на тему прав людини. Це поступово дає свої результати. Наприклад, завдяки рішенню комітету з прав людини ООН вдалося зупинити процес виставлення наших парафіян з будівлі, яка належить їм в місті Івано-Франківську.

По-п’яте, багато зусиль також спрямовувалося на побудову нових храмів для громад, які втратили своє церковне майно в результаті протиправних дій прибічників так званої “ПЦУ”.

Згідно з нашими даними, вже звершуються служби у 34 таких відбудованих храмах. Ще 4 на цей момент знаходяться на стадії будівництва.

Підсумовуючи свій виступ, бажаю всім нам плідної та ефективної роботи, сподіваюся, що її результати допоможуть нам якнайкраще захистити й підтримати нашу Церкву. При цьому всім нам варто пам’ятати слова преподобного Ісідора Пілусіота про те, що проти Церкви не один раз починалися війни, однак її так і не здолали. Навпаки – вона завжди торжествувала над тими, хто намагався її знищити.

Просмотров: (12)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *